DEVENTER – In februari start de tweede opleiding Doktersassistente voor Zij-instromers. In mei dit jaar was de officiële start van deze opleiding, die in het leven geroepen is om tekorten aan doktersassistenten in deze regio te voorkomen.

Elf deelnemers gingen meteen in een huisartsenpraktijk aan het werk en volgen een dag in de week theorie van Endoor bij ROC Twente. Inmiddels zijn zij al goed op weg en blijkt de opleiding zo succesvol dat HCDO en Endoor starten met een tweede groep. Mensen die hiervoor interesse hebben, kunnen reageren tot 30 oktober.

De opleiding start in februari en heeft een looptijd van 15 maanden. Iedereen van 18 jaar en ouder met een MBO diploma kan deelnemen. Als de opleiding met succes doorlopen is, ontvangen de deelnemers een officieel MBO niveau 4 diploma doktersassistent. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor de praktijk. ‘Het is een combinatie van theorie en stage lopen bij een van onze praktijken’, licht coördinator Mendy van Rooden toe. ‘De deelnemers gaan 1 dag per week naar school en werken daarnaast 16 per week in de praktijk. De opleiding wordt volledig vergoed en de kandidaten ontvang salaris tijdens het gehele traject.’

Enthousiaste deelnemer

Susan Palsrok volgt momenteel de opleiding en is erg enthousiast. ‘Ik leer enorm veel en mag ook al veel handelingen zelf doen’, vertelt ze. ‘Ik vind het vak doktersassistente ontzettend leuk en had deze stap al veel eerder moeten zetten.’ Ook de praktijkmanager die haar begeleidt, is enthousiast. ‘Susan is een goede en snelle leerling’, laat ze weten. ‘We konden haar al snel inzetten. We hebben er echt een goede kracht bij. Natuurlijk heeft ze nog begeleiding nodig, maar dat zien we als een investering die zich ook al snel zal uitbetalen.’ Susan heeft een vlog gemaakt over haar ervaringen met de opleiding. Daarin laat ze zien wat ze allemaal doet en vertelt ze hoe ze het ervaart. De vlog is te zien op de website van HCDO. 

Belangstelling?

HCDO roept iedereen op die belangstelling voor de opleiding heeft, zo snel mogelijk te reageren. Aanmelden kan tot 30 oktober via www.hcdo.nl/vacature/doktersassistent-in-opleiding-bbl/. De selectiegesprekken vinden plaats in november.