BATHMEN – In het dagelijks leven werkt Jonanne  Nieuwenhuis (39) als Physician Assistant in het Deventer ziekenhuis, een baan met grote verantwoordelijkheid. In november danst ze met het dansgroep van de Battumse Revue de sterren van de hemel in de voorstelling ‘Noe nog ene’. Jonanne kan gerust bestempeld worden als een veelzijdige vrouw die van vele markten thuis is. Ze deinst er ook niet voor terug in het voorjaar, met de laarzen aan,   tussen de asperges te staan die zij en haar partner verkopen op hun aspergeboerderij De Boerkamp. Maar nu is het tijd om de schitteren in de reeks slotvoorstellingen van de Battumse Revue.

Het begin

Op haar tiende kreeg ze een klein gastrolletje, zij mocht dwarsfluit spelen met de zanggroep die de Revue rijk is. Dat is niet verwonderlijk want Jonanne kreeg de Revue met de paplepel ingegoten. Haar ouders zijn immers zeer nauw betrokken bij de Battumse Revue. Haar vader als voorzitter en tekstschrijver en haar moeder draait vele uren in het kostuumatelier en bij de schmink.  Later stapte Jonanne  in bij de dansgroep en ging daar vervolgens nooit meer weg. Dansen maar ook toneelspelen en zingen is haar passie. Het werd haar lust en haar leven om na school en later het werk samen met anderen iets moois te realiseren op het podium. Dansen in de Battumse Revue zal ze dit jaar voor het laatst doen want dit zijn de slotvoorstellingen.

‘Noe nog ene… met mekare’

Dat is de toepasselijke titel van deze allerlaatste serie revue voorstellingen. Jonanne benadrukt dat ze het met z’n allen doen. Haar creatieve doel is om samen een fantastische show te brengen, samen knallen in Cultuurhuus Braakhekke in Bathmen. Om dit te realiseren moet ze wel over gaan tot ultiem timemanagement.  Een revue betekent grote inspanningen leveren voor zowel de dans- en zanggroep, de sketchgroep maar vooral ook voor de decorploeg en de dames van de kostuumploeg. Alleen al de zeven danseressen wisselen maar liefst vijf maal van kleurrijke, veelal handgemaakte kostuums! Ongeveer een jaar voor de première begint het bedenken van dansthema’s, muziek kiezen en nummers realiseren waarbij toneel, zang en dans samen komen. Dat is een niet geringe klus. Vervolgens start in januari het wekelijks instuderen van de dansen, waarbij de chereografie deels door Joanne wordt verzorgd.  Ontspanning door inspanning betekent dat voor Jonanne. “Ik krijg er energie van” zegt ze “en dan houd je het heel lang vol”. Jonanne maakte dit jaar ook al haar opwachting bij het Openluchtspel in Bathmen. Met dank aan mijn partner die mij dit alles gunt en vaak bijspringt met de kinderen geeft Jonanne aan.

Einde van een traditie

Nu gaat de Battumse Revue stoppen. “Ja dat is de afsluiting van een jarenlange traditie. We gaan nog groot aantal avonden knallen met ons allen en trekken alles uit de kast om het publiek een onvergetelijke avond te bezorgen”. Wat kan het publiek beleven?

De Revue neemt u mee naar prachtige scenes in de Steege. Doldwaze perikelen op de kermis, culinaire hoogtepunten en wereldreizen wisselen elkaar af. En hoe vergaat het de bewoners van de Steege in een wellnesscentrum met rook en stoom? Beleef het mee tijdens een amusementsvolle avond ‘Battumse Revue’.

Nieuwsgierig geworden naar de voorstelling en de dansmoves van Jonanne en de revuekunsten van bijna vijftig andere medewerkers? Op www.battumse revue.nl kunt u kaarten bestellen. De première is op zaterdag 28 oktober. Daarna volgen nog tal van voorstellingen in november. Kaarten zijn ook te koop aan de balie bij het infopunt in Cultuurhuus Braakhekke tijdens openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur.