DEVENTER – De voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november zijn in volle gang. Ook in Deventer wordt achter de schermen hard gewerkt om de verkiezingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Deventer bedrijven zorgen voor veel uitvoerende werkzaamheden zoals het opbouwen van de stembureaus en het verzorgen van de catering voor vrijwilligers.

Oproep 

Alle inwoners van Deventer die mogen stemmen, ontvangen deze en komende week hun stempas. Daarnaast krijgen 18-jarigen, die straks voor het eerst mogen stemmen, een speciale kaart van burgemeester Ron König met de oproep om te komen stemmen.

“Democratie lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Gelukkig kunnen we in Nederland in vrijheid stemmen en zo bijdragen aan onze democratie”, zegt burgemeester König. “Ik vind het altijd weer een mooi moment als kiezers hun stem uitbrengen in de stemhokjes. Jongeren, die voor het eerst mogen stemmen, stuur ik daarom een persoonlijke kaart. Hopelijk stimuleert hen dat om te komen stemmen.”

Politieke kramen

Op 11 en 18 november stelt de gemeente op de zaterdagmarkt kramen beschikbaar voor politieke partijen om van daaruit campagne te voeren. Bedrijven uit Deventer voeren de technische werkzaamheden uit. De kramen komen te staan op de Brink, ter hoogte van de hoek Korte Bisschopstraat-Keizerstraat. Het is verder aan de lokale afdelingen van de politieke partijen om zich aan te melden voor deze mogelijkheid.

Stembureaus

In Deventer kunnen kiezers hun stem uitbrengen bij een van de 59 stemlokalen. Dat zijn veelal scholen, zorginstellingen, sporthallen, buurthuizen, bibliotheken maar bijvoorbeeld ook het stadhuis en de Adelaarshorst. Door een verbouwing komt het stembureau in ‘t Dijkhuis in Bathmen te vervallen. In de buurt kan men kiezen uit drie stembureaus in Bathmen of het stembureau in Loo Bathmen.

Goed toegankelijk 

Alle stembureaus zijn goed toegankelijk voor mensen die moeilijk ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel of rollator. Daarnaast is het stembureau in sportcomplex De Scheg uitgerust met speciale voorzieningen voor mensen met een visuele beperking zodat ook zij hun stem zelfstandig kunnen uitbrengen.