DEVENTER – Op 12 januari 2024 komt een eind aan de crisisnoodopvang van vluchtelingen op het rivierschip aan de Pothoofdkade. Het schip dient sinds oktober vorig jaar als tijdelijke opvangplek voor maximaal 162 mensen.

Tijdelijke noodoplossing

Het schip werd ingezet, om de druk door de komst van vluchtelingen op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten. “Het schip hebben we altijd beschouwd als een tijdelijke noodoplossing”, legt wethouder Rob de Geest (Asiel en Inburgering) uit. “De beperkte leefvoorzieningen aan boord, zijn niet geschikt voor een langdurig verblijf. Daarom eindigt deze noodopvang op de geplande datum.”

Zoektocht

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gaat in Deventer en elders in het land op zoek naar andere opvangplekken voor de tijdelijke bewoners van het schip. De gemeente Deventer denkt in die zoektocht met het COA mee.

Warm ontvangst

Nadat het schip in oktober vorig jaar in gebruik werd genomen, bezochten ruim honderd omwonenden het schip tijdens speciaal voor de buurt georganiseerde rondleidingen.
In december van dat jaar schreven de tijdelijke bewoners een brief aan de buurt, waarin zij hun waardering uitspraken voor de wijze waarop zij in Deventer werden ontvangen.