DEVENTER – Thomas Walder stopt na bijna 6 jaar als wethouder van de gemeente Deventer. De reden voor zijn besluit om de stoppen is de impact die 10 jaar wethouderschap op zijn privéleven heeft. Walder heeft in Deventer economie, milieu en duurzaamheid in portefeuille. Voordat Walder in 2018 wethouder werd in Deventer, was hij van 2014 – 2018 wethouder in de gemeente Hellendoorn.

Prachtig vak

Het wethouderschap is volgens de 39-jarige Walder een prachtig vak: “Het is een ambt met veel voordelen, waarin je bijzondere momenten meemaakt. En ik heb het altijd met aandacht, passie en energie gedaan.”

Ook zwaar

Het is ook een zwaar vak en daar is volgens Walder helemaal niets mis mee: “Ik wil me altijd voor de volle 100% kunnen geven, maar ik merk dat het na bijna 10 jaar niet meer goed is voor mij en mijn gezin. Bovendien wil ik voorkomen dat de kwaliteit van mijn werk hieronder gaat lijden. En dit vak kun je niet op halve kracht doen, vandaar mijn besluit.”

Weloverwogen

Walder heeft dit besluit niet zomaar genomen, daar zijn maanden van gesprekken en gedachten aan vooraf gegaan. “Ik heb er een aantal maanden heel goed over nagedacht, veel over gesproken met mijn gezin, vrienden en collega’s. En langzaam maar zeker kwam ik voor mezelf tot deze conclusie.” Vervolgens heeft Walder gezocht naar het juiste moment om zijn besluit bekend te maken. “Dat is in mijn vak altijd lastig, maar dit leek mij een goed moment, omdat we in een aantal belangrijke dossiers een nieuwe fase in gaan en we ook net een goede begroting hebben goedgekeurd met elkaar.”

Reactie burgemeester

In een eerste reactie zegt burgemeester Ron König: “Met bijna 10 jaar wethouderschap, eerst in Hellendoorn en sinds 2018 in Deventer, heeft Thomas Walder in ons college de meeste vlieguren op zijn naam staan als wethouder. Thomas heeft zich altijd met veel energie en enthousiasme ingezet voor de economische ontwikkeling van Deventer. Ondernemers konden altijd op hem rekenen en in de Corona-periode heeft hij met veel creativiteit ondernemers ondersteund. A1-bedrijvenpark wordt een duurzaam en circulair bedrijvenpark, waarmee hij Deventer landelijk voorop laat lopen. Thomas heeft zich ook sterk gemaakt voor een zorgvuldig beleid rondom de energietransitie, hoe lastig dat dossier ook is. Het college verliest met hem een ervaren wethouder en een prettige collega. Maar het is goed dat hij na bijna 10 jaar wethouderschap kiest voor een betere balans in zijn privéleven.”

Eind december

Hoewel hij zijn vertrek nu bekend heeft gemaakt, wil Walder zijn partij D66 de tijd geven om een opvolger te selecteren. Walder verwacht dat hij in de kerstvakantie zijn portefeuille goed kan overdragen aan een opvolger. Rond de jaarwisseling zal Thomas Walder vertrekken.