Historische Pieter Brueghel nu gratis te bewonderen op NS Station Deventer

DEVENTER – Het Deventer Langsloop Museum heeft met veel pijn en moeite een uitzonderlijke aanwinst verworven: een tot voor kort onbekend werk van de wereldberoemde Vlaamse schilder Pieter Bruegel de Oude.
De ontdekking werd gedaan tijdens het opruimen van de bovenwoning van Fred te Wierik, in de Deventer binnenstad, waar het doek achter een wandpaneel werd aangetroffen – in een oude lijst – verborgen tussen vergeelde landkaarten en vergeefse pogingen tot feng shui.
Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525–1569) staat bekend om zijn gedetailleerde en vaak satirische schilderijen van het boerenleven, volksfeesten en allegorische taferelen. Zijn werk vormt een onmisbare schakel tussen de middeleeuwen en de renaissance, en is geliefd om de rijke symboliek, het sociaal commentaar en het oog voor de absurditeit van het alledaagse.
Het zeldzame werk, getiteld ‘Landschap op ijs’, toont een bonte stoet miniatuurfiguren die ogenschijnlijk al knutselend, reizend en dromend verdwalen in een fantasierijk landschap vol valkuilen, vissen met voeten en treinen zonder machinist. Kunsthistorici spreken inmiddels van een ‘Bruegheliaans meesterwerk met eigentijdse voorspellende trekjes’, aldus directeur van het Deventer Langsloop Museum, Lucas van Brederode.
Hoewel het Belgisch Nationaal Kunst Museum via een team van advocaten pogingen deed om het werk alsnog op te eisen, is na een recente voorlopig technische rechterlijke uitspraak definitief besloten dat het schilderij in Deventer mag blijven. “Een overwinning voor de Deventenaar, liefhebbers van historische werken en én voor het langsloopbezoek”, aldus van Brederode.
Het Deventer Langsloop Museum is tot een akkoord gekomen met de vinder en NS het werk het komend half jaar te tonen aan de Deventenaren.
Vanaf 1 april is het meesterwerk voor het eerst te bewonderen in het Deventer Langsloop Museum op NS Station Deventer. Bezoekers en reizigers kunnen het werk gratis bekijken als onderdeel van een vers geopend langsloopmuseum, waar ook jong talent ‘Sprooks’ Verwonderstation aan het opbouwen zijn.
“Vertraging was nog nooit zo betekenisvol”, aldus Lucas van het Deventer Langsloop Museum.