Diepenveen in oorlogstijd en 80 jaar bevrijd

Diepenveen in oorlogstijd en 80 jaar bevrijd

DIEPENVEEN – Met het in werking treden van de capitulatie op 5 mei 1945 kwam er voor Nederland een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dat dit ook in het dorp Diepenveen gevierd werd, blijkt wel uit de bij het café De Zon gemaakte foto. Nu, 80 jaar later, leven we nog steeds in vrijheid en dat is een goede aanleiding om het te vieren met een bevrijdingsconcert.

Op vrijdag 11 april, de datum waarop Diepenveen werd bevrijd, neemt het Deventer Modern Orchestra bezoekers vanaf 20.00 uur mee terug in de tijd met klassiekers van Glenn Miller en The Andrew Sisters, maar ook met verrassende eigentijdse nummers. Het concert vindt plaats in het Kulturhus Diepenveen. Reserveren is mogelijk via de website deventermodern.nl.

Herdenken van de Tweede Wereldoorlog

Aan de bevrijding gingen vijf oorlogsjaren vooraf die ook in Diepenveen hun sporen hebben achtergelaten. Het is daarom belangrijk dat bij die periode van onvrijheid wordt stilgestaan. De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving schenkt met de volgende activiteiten hieraan aandacht:

  • Van 10 april tot en met 5 mei is in de gang van het Kulturhus Diepenveen de Tweede Wereldoorlog in Diepenveen op een aantal panelen met foto’s en documenten zichtbaar gemaakt. De fototentoonstelling is tijdens de openingsuren van het Hof van Salland te bezichtigen.
  • Fiets- en wandelroute. Er is zowel een wandel- als fietsroute langs de plaatsen die voor de Diepenveense oorlogsgeschiedenis van belang zijn. Het zijn audiotours die op je mobiel via de app nl zijn te beluisteren. Je kunt zelf bepalen wanneer je de wandel- of fietsroute wilt volgen. Op www.historischeverenigingdiepenveen.nl staat onder de knop ‘wandel/fiets’ ook een PDF-versie van de routes die je kunt downloaden.
  • Publicaties over Diepenveen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de Historische reeks Diepenveen zijn de afgelopen jaren vier boeken over de oorlogstijd verschenen. Elk boek vertelt een ander aspect van de oorlog en bij elkaar geeft het een goed beeld van die periode. De titels zijn:

– Diepenveen 1940-1945, In de schaduw van het geweld

– Verzetsstrijders Vertregt en Ter Gast

– Piloot in de kersenboom

– De Diepenveensche Tabak Centrale

De boeken zijn te bestellen via de webshop op www.historischeverenigingdiepenveen.nl.

  • Struikelstenen en WOII-monumenten in Diepenveen. De beide basisscholen in Diepenveen besteden voor de groepen 7 en 8 uitgebreid aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. De historische vereniging zorgt met een lezing dat het lokale verhaal wordt verteld. Ook herdenken de leerlingen op 11 april bij de struikelstenen bij het appartementencomplex Borgerlerhof aan de Havezathelaan in Deventer de vier omgebrachte Joodse dorpsgenoten en worden de oorlogsgraven op de begraafplaats Roeterdsweg bezocht.

Tachtig jaar vrijheid is bijzonder actueel in het licht van de wereldwijde ontwikkelingen. Dat maakt het blijven herdenken van de Tweede Wereldoorlog voor elke generatie zo belangrijk.

Foto:

Collectie Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omgeving

Redactie