Column Marcel Schoemaker: Ommen

Een ei hoort erbij. Zeker rond Pasen. Maar in zijn oervorm en bestaan is het ei ouder dan de mens. Bij Intertoys kun je nog steeds dino-eieren kopen. Langzaam verworden tot kippenei en een gezond onderdeel van ons voedingspatroon. Dat we er in deze periode wat teveel van eten heeft alles te maken met een oude traditie. Gelovigen aten in de vastenperiode geen vlees maar ook geen eieren. Daar trokken de kippen zich niks van aan en zo ontstond er een opeenhoping van eieren voor de Pasen. Uit verveling, wil de overlevering, werden de eieren fraai beschilderd en niet geconsumeerd. En ja hoor, ook de paashaas komt niet van een reclamebureau maar van een Noord-Germaanse godin van de lente die op aarde als haas verscheen. Ostara heette ze, en de Duitsers (Ostern) en de Engelsen (Easter) hebben er hun gelijknamig weekend aan te danken.
Terug naar onze consumptieve werkelijkheid. Nederland kent meer dan 40 miljoen legkippen die 10 miljard eieren per jaar produceren. Voor eigen consumptie en de export natuurlijk. Onze Oosterburen blijken dol op de witte exemplaren. Dat eieren een onmisbaar onderdeel vormen van ons eetpatroon blijkt wel wanneer er een tekort ontstaat of de prijs per ei uit de hand loopt. Met dank aan de vogelgriep staan eieren ook ineens op de politieke agenda. In Rusland begint het volk te morren niet vanwege gesneuvelde frontsoldaten maar de gestegen prijs per ei. En zelfs Donald Duck kan zijn belofte van een prijsdaling niet waarmaken. Dictators die struikelen over een ei? Wanneer Raspoetin en The Donald elkaar gaan ontmoeten, zal het staatsondermijnende ei hoog op de agenda prijken. En de beide macho’s kennende, zal het vast eindigen met een rondje eiertikken.
Hetgeen dan weer een kleine Hollandse bijdrage is. Want eiertikken, inmiddels behorend tot het immaterieel erfgoed, ontstond rond 1900 en wordt op tweede paasdag nog steeds massaal ten uitvoer gebracht in het Overijsselse Ommen.