Geslaagde en interessante avond van de Stichting Bathmense Beiaard

BATHMEN – Al vanaf 2008 strooit het Hemony-carillon regelmatig zijn vrolijke noten uit over Bathmen vanaf de toren van de Dorpskerk. Elk kwartier brengt een automaat een geprogrammeerd kort melodietje ten gehore, eens in de twee weken zorgde eerst beiaardier Jan Willem Achterkamp op zaterdagochtend een uur lang voor een mooi concert en al sinds 2020 doet beiaardier Bauke Reitsma dat. Daarnaast is het carillon bij diverse andere gelegenheden te beluisteren. De Stichting Bathmense Beiaard verzorgde vrijdagavond 11 april j.l. voor zijn donateurs een feestelijke bijeenkomst waarop eerst de voorzitter van de stichting Harry Borninkhof kort de voorgeschiedenis van de komst van het carillon memoreerde. Tijdens de laatste raadsvergadering van de gemeente Bathmen eind 2004 besloot de gemeenteraad unaniem een deel van het legaat van mevrouw Nijenhuis te bestemmen voor de aanschaf van het carillon en samen met bijdragen van de Dorpskerk en ’t Dijkhuis kon het carillon er toen komen.
Door Evert van de Weg
Sindsdien levert het carillon geregeld een mooie bijdrage aan het gezellige dorpscentrum van Bathmen. Voorzitter Harry Borninkhof vertelde dat met name de demonstraties van het carillon aan leerlingen van de Bathmense basisscholen, waarbij die zelf in het hokje in de toren de beiaardier het carillon zien bespelen, een groot succes zijn.
Harry Borninkhof zette ook nog even secretaris Harry ter Horst in de schijnwerpers, die vanaf de oprichting van de stichting die rol heeft vervuld in meer dan 125 vergaderingen! Harry ter Horst werd als dank daarvoor benoemd tot ere-secretaris en kreeg een passend geschenk.
Vervolgens presenteerde beiaardier Bauke Reitsma een boeiend verhaal met muziekfragmenten over de geschiedenis van het carillon , die al rond 1600 is begonnen. Het is een typisch product van de Lage Landen Nederland en België. In Nederland hangen rond de 200 carillons, waarvan het carillon in de Deventer Lebuïnustoren uit 1647 één van de oudste is.
De gebroeders Hémony waren de echte grondleggers van het carillon en leverden de beste kwaliteit klokken. Hun carillons worden dan ook wel ‘’de Stradivarius onder de carillons’’ genoemd. Reitsma beschreef met veel voorbeelden de verdere ontwikkeling van het carillon door de eeuwen heen en liet ook zien hoe de firma Eijsbouts uit Asten (Noord Brabant) de klokken met uiterste precisie giet. Ook het Bathmense carillon is door de firma Eijsbouts (inmiddels Royal Eijsbouts) vervaardigd. Uit een muziekquiz die Reitsma voor de toehoorders hield bleek wel dat op carillons ook vaak moderne muziek wordt gespeeld. Zo hoorden we een deel van het repertoire van Rob de Nijs, waaronder ook Malle Babbe…
Alles bij elkaar was het een heel inspirerende avond, waarin nog weer eens bleek hoe belangrijk carillons zijn voor het doorgeven van waardevol cultureel erfgoed.