DEVENTER – De gemeente had een veel groter budget moeten vaststellen bij de bouw van theater De Viking in Deventer. Dat de tekorten blijven oplopen, is niet zo gek.

Dat stelt Fons Asselbergs, oud-binnenstadadviseur voor de gemeente. “De gemeente heeft te optimistisch begroot. Dan kom je jezelf op een gegeven moment tegen.” Volgens Asselbergs had de gemeente eerst goed onderzoek moeten doen naar de locatie. Het was namelijk bekend dat de grond archeologisch waardevol was en dat dat belemmeringen kon geven bij de bouw. “Door uitvoerig onderzoek had de projectleiding kunnen weten dat het project duurder zou uitvallen.”

Asbest, archeologische bodem: allemaal extra kosten

De bouw van theater De Viking zorgt al een tijd voor problemen, vertragingen en extra kosten. Naast een miljoenentekort van 1,4 miljoen euro dat veroorzaakt werd door de waardevolle archeologische bodem, werd er asbest geconstateerd waardoor de gemeente nog eens 828.000 euro kon bijschrijven. Kort geleden was er sprake van vertraging van de levering van een speciale vloer, dat nog eens 5 ton extra kostte. Het project kost nu al meer dan 15 miljoen.

‘Best denkbeeldig dat de kosten nog verder oplopen’

“En het einde van het project is nog lang niet in zicht”, vervolgt Asselbergs. “Het is best denkbeeldig dat de kosten nog verder oplopen.”

Raadsonderzoek moet meer inzicht geven

De gemeente heeft onlangs een raadsonderzoek ingesteld om uit te zoeken wat er precies mis is gegaan. Volgens Asselbergs is daarbij de vraag: ‘wat kunnen we hiervan leren?’ het meest van belang. Zodat het vaststellen van het budget bij een volgend project niet weer misgaat. (Bron: www.cobouw.nl)

Vorig artikelInwoners Schalkhaar winnen samen 100.000 euro bij Postcode Loterij
Volgend artikelCarlijn Achtereekte uit Lettele zo goed als zeker van Olympische Spelen