Dertigste StationsHuiskamer van het land in Deventer

DEVENTER – Genieten van een warme drank met wat lekkers of gewoon eventjes warm worden voor je trein vertrekt. Het kan sinds kort weer op perron 3 / 4 van station Deventer waar de vroegere restauratieruimte nu ingericht is als StationsHuiskamer. In de ruimte zijn nog volop kenmerken te vinden die herinneringen ophalen aan vervlogen tijden. De StationsHuiskamer in Deventer is de 30e in Nederland.

De StationsHuiskamer is een plek waar reizigers prettig kunnen wachten met zicht op actuele reisinformatie. Naast de mogelijkheid om een warme drank en iets lekkers erbij te kunnen nuttigen, zijn er extra voorzieningen. Elke StationsHuiskamer heeft bijvoorbeeld extra stopcontacten, waar reizigers hun mobiele telefoon kunnen opladen. Daarnaast is er gratis wifi en een toilet.

Assortiment en openingstijden

Om te zorgen dat reizigers gemakkelijk weer verder kunnen reizen wanneer de trein arriveert, bestaat het assortiment uit producten die makkelijk mee te nemen zijn. De openingstijden van de StationsHuiskamer op station Deventer zijn van 6.00 tot 21.00 uur doordeweeks, op zaterdag van 7.30 tot 21.00 uur en zondag van 8.00 tot 21.00 uur.

Tijdens de officiële opening op donderdag 7 maart vertelde Arno Dijkhof van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) over de historie en nog zichtbare monumentale kenmerken van de ruimte. Onder andere de tekeningen die ‘het vervoer door de tijd’ uitbeelden van Jan Feith. De nieuwe StationsHuiskamer is samen met de medewerkers geopend door wethouder Marcel Elferink, NS regiodirecteur Maarten Haverkamp en NS Retail Districtsmanager Mytza Wijnand.

Op 12 maart 2024 opent De Verfzaak haar deuren in Deventer

0

DEVENTER – De Verfzaak opent haar eerste Overijsselse doe-het-zelfzaak in Deventer. Hier zullen verschillende specialisten voor je klaar staan op het gebied van hobbyverf, muurverf, lakken, behang en andere doe-het-zelfmaterialen. Voor De Verfzaak Groep, opgericht in 2011, wordt de locatie in Deventer alweer het 19e filiaal. De andere filialen zijn te vinden in Gelderland, Limburg en Noord-Brabant.

De Verfzaak Deventer vestigt zich op Hanzeweg 26 te Deventer, vlakbij de N344. Zo is de winkel goed bereikbaar voor al jouw klusvragen en doe-het-zelfmaterialen. De Verfzaak Deventer helpt je met al je klusvragen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 uur en 17.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 uur en 16.00 uur. Op zondag is De Verfzaak gesloten.

Koekstad Radio DJ’s doen mee in team Jeroen van Inkel

0

DEVENTER – Vrijdag 15 maart is de nationale popquiz op NPO Radio2. 2 DJ’s van Koekstad Radio zijn gevraagd om deel te nemen in het team van Jeroen van Inkel. Theo Dettingmeijer en Jeroen Schoppema zullen plaatsnemen in het team. Afgelopen zondag werd Jeroen gebeld door Jeroen van Inkel in de uitzending om zijn popkennis te testen. Luister hier naar het fragment.

Opknapbeurt Bokkingshang

DEVENTER – Net als elders in het land, is de sekswerkbranche in Deventer sterk veranderd. Een belangrijke oorzaak is de ontwikkeling van sociale media.

Daarom heeft de gemeente Deventer haar sekswerkbeleid herijkt, om beter aan te sluiten bij de praktijk van alledag. Het sekswerkbeleid van de gemeente Deventer is afgelopen jaar door Bureau Beke geëvalueerd.  De onderzoekers concluderen dat in Deventer het sekswerkbeleid tolerant is, dat sekswerkers en seksondernemers positief zijn over het beleid en dat misstanden nauwelijks lijken voor te komen. Die conclusies gelden vooral voor de vergunde sector.

Thuiswerkers

Daarnaast bestaat ook een “onvergunde sector”, waarbij sekswerkers bijvoorbeeld vanuit huis of hotels werken. Zij maken gebruik van sociale media en seksdating-sites om met klanten in contact te komen.

“Zij werken veelal anoniem en zijn niet bekend bij hulpverleners of de gemeente”, legt burgemeester Ron König uit. “Vanwege de veiligheid en gezondheid voor deze sekswerkers is het goed dat zij bijvoorbeeld beschermd worden tegen uitbuiting en andere misstanden. Ons nieuwe sekswerkbeleid houdt meer rekening met deze nieuwere vormen van sekswerk.”

Opknapbeurt Bokkingshang

Om die reden wil de gemeente als eerste gemeente in Nederland meer inzetten op het decriminaliseren van de seksbranche. Zo krijgt de Bokkingshang (van oudsher een bekende straat met raamprostitutie) als gebied een betere uitstraling, om ook het veiligheidsgevoel voor sekswerkers en bezoekers te verbeteren. Ook wordt met woningcorporaties gesproken over sekswerk vanuit huurwoningen.

Beter in contact

Deventer wil beter in contact staan met (zelfstandig werkende) sekswerkers, bijvoorbeeld door het opzetten van een klankbordgroep van sekswerkers, sekswerkondernemers en professionele hulpverleners. Samen met de GGD zullen controles in vergunde seksbedrijven een impuls krijgen, in het belang van de gezondheid van sekswerkers en hun klanten.

Toezicht en handhaving

Waar de taak van toezicht en handhaving op de seksbranche tot nu toe door de politie wordt uitgevoerd, neemt de gemeente de regie van de politie stapsgewijs over. Daardoor kan de gemeente integrale controles uitvoeren, in samenwerking met de politie, GGD en eventueel andere partners.

Bas Kuipers en zijn moeder Isa Maron schrijven kinderboek (audio)

DEVENTER – Go Ahead Eagles-aanvoerder Bas Kuipers heeft samen met zijn moeder – schrijfster Isa Maron – een kinderboek geschreven: Het Magische Stadion. Door het uitbrengen van dit boek willen Go Ahead Eagles, Isa en Bas de leesvaardigheid van kinderen bevorderen.

Bas Kuipers is al sinds zijn komst naar Go Ahead Eagles betrokken bij Scoor een boek, een jaarlijks terugkerend leesbevorderingsproject. Het kersverse kinderboek Het Magische Stadion is vanaf nu te koop in de Fanstore en webshop van Go Ahead Eagles. Een deel van de opbrengst van het boek komt ten gunste van de Hersenstichting.

Bas over het schrijven van een boek samen met zijn moeder: “Toen dit idee ontstond, waren mijn moeder en ik direct superenthousiast. Het is een win-winsituatie voor iedereen. We hopen kinderen met dit boek te stimuleren om te gaan lezen. Het is bovendien uniek om samen met de club een boek uit te brengen.” De Eagles-captain heeft ook de nodige inbreng gehad in het boek. “Ik heb vooral meegeholpen met het brainstormen en creatief meedenken. Uiteindelijk heeft mijn moeder het allemaal mooi opgeschreven. Hopelijk gaan veel kinderen dit boek lezen en houden ze vervolgens plezier in het lezen, want lezen is leuk!”

“Het bevorderen van de leesvaardigheid is voor Go Ahead Eagles een belangrijk maatschappelijke thema,” zegt Sanne de Zeeuw, die bij Go Ahead Eagles verantwoordelijk is voor MVO. “Jaarlijks zetten we ons als club bijvoorbeeld in voor Scoor een boek. We zijn ook dit jaar een samenwerking aangegaan met de provincie Overijssel, Sportnetwerk Overijssel en de andere BVO’s uit de provincie. Tijdens deze samenwerking komt onder meer het thema leesvaardigheid ter sprake.” De Zeeuw vervolgt: “Mooi om mee te maken hoe het boek van een idee om de leesvaardigheid te bevorderen, is uitgegroeid tot een onwijs creatief, fantasievol, spannend maar ook grappig verhaal. Vol met toffe en geestige illustraties. Daarnaast ook bijzonder hoe partijen en personen belangeloos meewerken, helpen en meedenken om dit boek tot een succes te maken. Vanuit maatschappelijk oogpunt hopen wij zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen, omdat wij denken dat dit een verhaal is dat niet alleen boekliefhebbers aanspreekt, maar ook voetballiefhebbers. Naast het bevorderen van leesvaardigheid, vinden we het belangrijk dat ook de opbrengst goed besteed wordt. Daarom gaat een gedeelte van de opbrengst naar de Hersenstichting, aangezien deze stichting een bijzondere plek heeft gekregen binnen de club. De opbrengst zal ook weer gebruikt worden voor sociaal-maatschappelijke projecten.”

Over ‘Het Magische Stadion’
Het Magische Stadion is een fantasievol verhaal over een geheim stadion onder het heilige gras in De Adelaarshorst. Mateo en Floortje wonen in dat magische stadion. Ze doen knotsgekke oefeningen, springen in een zwembad vol cola, roetsjen van glijbanen en eten hamburgers op de ondergrondse camping. Vlak voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar doen Floortje en Mateo een vreselijke ontdekking. Het magische stadion wordt bedreigd door de grimmige directeur van de Geldfabriek, maar de kinderen, geholpen door de Geesten van Weleer en Harly, de clubzeearend, laten dit niet zomaar gebeuren. Zullen ze het magische stadion kunnen redden?

Het Magische Stadion is voor €19,99,- te koop in de Fanstore en webshop van Go Ahead Eagles.

Reünie voor oud-leerlingen van de Europaschool

DEVENTER – Op 31 augustus 2024 zal er een reünie in Deventer worden gehouden, die bedoeld is voor oud-leerlingen, die één of meerdere schooljaren tussen 1958 en 1965 op de Europaschool hebben doorgebracht.

De oud-leerlingen voor wie deze reünie bedoeld is, kunnen zich aanmelden bij Marianne Baum(email:mrg.baum@kpnmail.nl)

Indien de in aanmerking komende deelnemers nog contact hebben met oud-schoolgenoten uit dezelfde periode en niet meer in Deventer woonachtig zijn en dus niet langs deze weg van de reünie op de hoogte kunnen worden gebracht, laat deze personen weten dat zij ook welkom zijn en zich kunnen aanmelden. Het organisatieteam hoopt op veel aanmeldingen.

GroenLinks en D66 willen gezond viswater: verbod op vislood

0

DEVENTER – In de raadsvergadering van 28 februari 2023 dienden de fracties van D66 en GroenLinks een voorstel in om zo spoedig mogelijk in Deventer een verbod op vissen met lood in te voeren. Wij zijn blij dat deze motie is aangenomen. Lood is een giftig zwaar metaal dat vaak onbedoeld achterblijft op de waterbodem en het ecosysteem aantast.

Omdat er goede vervangers zijn voor vislood kan er gewoon op een milieuvriendelijke manier door gevist worden. Initiatiefnemers Tjeerd van der Meulen (GroenLinks) en Rik van Wijk (D66): “Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor een gezond en veilig milieu en moeten wij de flora en fauna beschermen. Met het gebruik van alternatieven voor vislood zetten we weer een stap in de goede richting.”

Lood is een giftig zwaar metaal, het is een “zeer zorgwekkende stof” waarvan het gebruik en de uitspoeling altijd dient te worden voorkomen. Lood is giftig voor mensen en daarom al verbannen uit waterleidingen en verf. Bij het hobbymatig vissen wordt nog steeds vislood gebruikt en hierbij worden bewust of onbewust looddeeltjes op de waterbodem achtergelaten. Dit veroorzaakt bodem- en waterverontreiniging en schade voor de waterdieren, onder andere loodvergiftiging van watervogels. Dat lood schadelijk is, is bekend en in Europa wordt gewerkt aan een verbod. Omdat zo’n Europees verbod nog jaren kan gaan duren en de schade nu al voorkomen kan worden, vinden de fracties dat nu al in Deventer vislood verboden moet worden. Omdat er talloze goede alternatieven bestaan (bijv. steen, beton) is het ook geen probleem om het eerder te verbieden. Andere gemeenten (bijv. Amersfoort en Zoetermeer) gingen Deventer voor.

In Deventer hebben we een aantal sloten en plassen waarin hobbymatig gevist mag worden (bijv. Buitengracht, Rielerkolk, Singel, havenarmen). Er zijn pachtovereenkomsten waarin het visrecht wordt overgedragen aan de sportvisserij. De fracties van GroenLinks en D66 wensen dat daarin een verbod op het gebruik van vislood wordt opgenomen. Van der Meulen en van Wijk : “We zijn ons nauwelijks bewust van dat het giftige lood vaak onbedoeld in onze vijvers en plassen achterblijft en daar schade veroorzaakt aan het ecosysteem. Onaanvaardbaar, zeker nu er gewoon goede alternatieven op de markt zijn.”

D66 en GroenLinks zijn blij dat de motie met een zeer ruime meerderheid is aangenomen in de raadsvergadering van 28 februari. De fracties hopen dat ook andere gemeenten het goede voorbeeld overnemen. Een beter milieu begint bij je eigen gemeente.

Binnenstadmanager Peter Brouwer: ‘In de huiskamer van Deventer hoort een radio te staan’

‘Ik zeg altijd: onze binnenstad is de huiskamer van Deventer. En in elke huiskamer hoort natuurlijk een radio te staan’, meent Peter Brouwer. ‘Als binnenstadmanager vraag ik me voortdurend af: hoe brengen we, bijvoorbeeld via de radio, die huiskamer van Deventer bij onze stadgenoten in huis? Koekstad Radio, dé commerciële radiozender van Deventer, kan daarin heel veel betekenen.’

Door Rudy Brouwer

DEVENTER – ‘Er zijn veel Demtâh-naren bij wie de radio de hele dag op deze mooie lokale zender staat. En dan wil je als inwoner van de stad natuurlijk ook dingen horen waar je als Deventenaar trots op bent en kunt zijn. Dat is bijvoorbeeld Kowet, maar ook héél vaak de binnenstad. Wij proberen met actuele berichtgeving en leuke nieuwtjes ook via Koekstad Radio te vertellen wat we aan het doen zijn in de binnenstad en daarmee de trotsheid van de Deventenaar verder te verhogen.’

Peter Brouwer is dan ook geregeld te gast in één van de uitzendingen op Koekstad Radio. ‘Dan staan we vaak stil bij evenementen. Jeroen Schoppema is er dan altijd als de kippen bij en belt mij bijvoorbeeld als we het stadscentrum weer prachtig hebben verlicht of als we een grote activiteit hebben, bijvoorbeeld in het kader van de Hanzestad. Zo proberen we door middel van berichtgeving op Koekstad Radio de binnenstad thuis te brengen in de huiskamer van de luisteraar.’

De binnenstadmanager weet dat, behalve bij veel burgers, ook bij veel bedrijven in Deventer de hele dag Koekstad Radio uit de speakers in bijvoorbeeld de loods, het magazijn of de productiehal klinkt. ‘Daar zorgt de zender letterlijk voor arbeidsvitaminen’, lacht hij. ‘In winkels en straten in de binnenstad is dat lastiger. In winkels en horeca heeft het te maken met beleving: de juiste muziek in de juiste winkel. Daar is moeilijk één lijn in te trekken; dat is heel divers en een vak apart.’

Paintball 2.0 en de Veluwe Tour nieuw op Bussloo

0

DEVENTER – Multi Fun Bussloo breidt weer uit met maar liefst twee nieuwe en totaal unieke activiteiten.

Paintball 2.0

Deze winter is de paintballarena gebouwd op Bussloo. Deze bestaat uit loopgraven, heuvels, muren van olievaten, autobanden, schuttingen en tractorbanden. Het is één grote, spannende, spectaculaire warzone midden in de bossen van Bussloo.

Op Bussloo is paintball opnieuw uitgevonden. Paintballen doet immers vaak pijn en gasten worden vaak verrast door de hoge kosten van de extra munitie. Met nieuw ontwikkelde wapens introduceert Multi Fun een in de wijde regio unieke activiteit welke gelijk is aan Paintball. De wapens vuren snel en precies, maar de kogels (biologisch afbreekbare gelballen) zorgen voor veel minder impact, waardoor ze veel minder pijnlijk aanvoelen. Ook zijn er geen verborgen kosten, want aanvullen van de munitie tijdens de activiteit is gratis. Schieten, schuilen, tactiek, samenwerken, vlag veroveren; alle elementen voor een weergaloze strijd zijn aanwezig. Gelblaster kan dus buiten gespeeld worden, maar ook in de op Bussloo aanwezig zijnde ondergrondse bunkers vol licht- en geluidseffecten.

Veluwe Tour

Binnenkort is ook de start van de tweede nieuwe activiteit, Veluwe Tour. Strijd met teams tegen elkaar tijdens een interactieve rit door de omgeving van Bussloo. Eigenlijk wordt je auto één Escape Room. Op een meegeleverde tablet is er contact met de andere teams en verschijnen er opdrachten op de mooiste locaties in de gemeente Voorst. De opdrachten voortkomend uit te kraken virtuele kluizen onderweg zijn sterk regionaal gekleurd, breinkrakers en zeer origineel. Er moet worden samengewerkt. Gewapend met een koffer vol hulpattributen ontdekken de spelers de zogenaamde Veluwse IJsselvallei op een unieke wijze.

Als eerste de nieuwe activiteit spelen

Vanaf 1 maart is Gelblaster Indoor beschikbaar en vanaf april zijn Gelblaster Outdoor en de Veluwe Tour ook beschikbaar als activiteit. Kijk voor meer informatie op multifunbussloo.nl.

Koekstad 94.4 FM, van spontaan idee tot hét radiostation voor Deventer

0

DEVENTER – Het was oktober 2021. We zaten middenin de coronacrisis. Oud-medewerker Rick Malipaard en ik zaten op een woensdagmiddag te sparren over een internet radiostation. Hoe zou het zijn om een internet radiostation te beginnen en zou het wat kunnen worden? De bedoeling was eerst om een kerst internet radiostation te beginnen. Wat Sky Radio tijdens kerst kan, moeten wij ook kunnen. Mensen thuis en op het werk laten genieten van een Deventer kerst radiostation. Binnen 3 uren waren we met ons radiostation online. De naam Koekstad zat al een aantal maanden in mijn hoofd. Zo moest het gaan heten. Koekstad (kerst)radio. Jingles werden ingesproken en een muziek database werd aangelegd, alleen het was pas oktober. We besloten om eerst alledaagse muziek uit te zenden zonder de kerstmuziek.

Al gauw bleek, na wat promotie in het Deventer Nieuws, de huis-aan-huiskrant voor Deventer, dat we redelijk wat luisteraars hadden. In november vroegen we meteen een commerciële radiolicentie aan bij het Commissariaat voor de Media (CvdM). Deze kregen we vrij snel. Hiermee mochten we eindelijk met licentie radio gaan maken. In november 2021 werd tevens aangekondigd dat er een FM veiling zou plaatsvinden in juni 2022 en er ook een FM frequentie voor Deventer geveild zou worden, 94.4 FM. Dit was de kans om mijn jongensdroom werkelijkheid te laten worden. Wat zou het gaaf zijn om Deventer weer een echt radiostation te kunnen bieden in de ether! In allerijl werden alle formulieren ingevuld om aan deze veiling mee kunnen te doen.

In maart 2022 konden we ook een plek bemachtigen op de DAB+, kanaal 6D, voor de regio Stedendriehoek. Wat was het gaaf om Koekstad Radio in veel auto’s aan te zien staan. Veel DJ’s van het vroegere lokale radiostation Deventer FM appten of belden met de vraag of we ook gepresenteerde programma’s gingen uitzenden, omdat ze geloof hadden in Koekstad Radio. Het antwoord was naar iedereen volmondig JA. Velen hebben nu een eigen programma op Koekstad Radio. In juni 2022 volgde de FM veiling waarbij we na ruim 6 uur bieden de FM frequentie 94.4 FM binnenhaalden. Het filmpje wat Rick en ik appten naar alle DJ’s heb ik nog en iedere keer als ik het bekijk krijg ik nog steeds kippenvel.

14 juli 2022 werd de zender aangezet en Koekstad 94.4 FM was on air. Iedereen met een autoradio, wekkerradio of transistorradio kon ons beluisteren. Ik weet nog goed dat ik de hele middag en avond in de auto heb rondgereden in Deventer. Wat ik heb vernomen van veel radiostation eigenaren in Nederland is dat het nog nooit is voorgekomen dat een radiostation zo snel op de FM en DAB+ is gekomen. Nu 1,5 jaar later is Koekstad 94.4 FM hét radiostation voor Deventer.

In deze 1,5 jaar Koekstad Radio hebben we al veel speciale uitzendingen gemaakt, van bijvoorbeeld de inzamelingsactie voor de Voedsel-, Kleding- en Speelgoedbank tot de Deventer Top 500 allertijden die werd geopend door niemand minder dan Jeroen van Inkel.

Om iedereen kennis te laten maken met dit mooie radiostation, wilden wij alle Deventenaren in deze éénmalige uitgave van de Koekstad Radio krant alle DJ’s, maar ook burgemeester Ron König, Jan Willem van Dop (algemeen directeur Go Ahead Eagles), Peter Brouwer (binnenstadmanager) en Dave Bultman (adverteerder van het eerste uur) laten vertellen over hun ervaringen met het medium radio en natuurlijk over Koekstad Radio zelf. Veel leesplezier en stem na het lezen van deze krant af op 94.4 FM. Veel luisterplezier!

Jeroen Schoppema
Oprichter en eigenaar Koekstad Radio 94.4 FM

error: Content is beschermd!!!