We hebben een nieuw en ogenschijnlijk modern winkelcentrum op Borgele. De plannen zijn gaandeweg de ‘reis’ meermaals aangepast, van sloop tot renovatie, maar het resultaat is niet gek.

Het gehele gebied is zichtbaar opgeknapt en steekt af tegen de verschraling in de rest van de wijk. Maar het had allemaal nog wel wat voeten in aarde; de eerste tekeningen toonden dat het tankstation, de bloemenstal, de apotheek en de friterie plaats moesten maken, alsmede alle portiekflats. De friterie strubbelde lang tegen, want men had de nieuwe zaak nog niet eens zo lang staan. Van een soort caravan naar een keurig stenen pandje en na vijf jaar besloot de gemeente de plannen eens drastisch te wijzigen. Ook Ieder1 ging mee in een protest en liet een portiekflat staan. Dat pand aan de Arkelstein is ondertussen mooi gerenoveerd en torent trots met de nieuwe woningen in haar schaduw.

Alles heeft te maken met inspraak, geld en belangen. Zo was er even niet bij nagedacht dat de apotheek, evenals de rest van de wijk, gebouwd was in de jaren ’70. Toen was asbest gemeengoed. Het afbreken van het ronde pand liet daardoor maanden op zich wachten waardoor het een gevaarlijke bouwput was met losse stenen en menig gebroken heup. Negen maanden later zag het er eindelijk strak uit. Een extra hekje als buffer naar de weg, op de verhoging voor de nieuwe cafetaria langs, zou extra valpartijen voorkomen.

Echter afgelopen zondag kukelde er weer een bejaarde dame over de ronde balk pardoes op het wegdek.
Af en toe blijft het chaos, mede door de onduidelijke inrichting en infrastructuur. Als je met de auto voor de cafetaria langs rijdt, heb je rechts de entree van de grote parkeerplaats. Het oogt niet als een weg, het heeft ook geen naam, maar wel voorrang! Let wel: de auto’s die de parkeerplaats verlaten hebben voorrang op het andere verkeer, want men komt dan van rechts! Navraag bij de gemeente en de politie leverden dit opmerkelijke resultaat op. Opmerkelijk omdat de wetgeving precies het tegenovergestelde schrijft.
Daarnaast is er maar één in- en uitgang van de parkeerplaats, terwijl menig auto ‘ontsnapt’ door voorlangs de apotheek de straat op te schieten. Zelfs de eerste wildparkeerders staan daar al. Een fiets schoot enkele weken geleden rakelings langs mijn bumper toen hij moest uitwijken voor een auto die op deze manier zijn eigen uitrit had gecreëerd.

Zeker nu de drukke dagen voor de Kerst in aantocht zijn moeten we toch op meerdere manieren aandacht schenken aan onze medemens. Met vele miljoenen wonen we samengepakt in ons kleine Nederland. Dan zijn regels er om structuur te bewaren en gevaar te voorkomen. Als een ieder zijn eigen regels gaat creëren, kan je problemen verwachten.

Vorig artikelDe Houtmarktschool verkocht voor 785.000 euro
Volgend artikelNet geopend meldpunt krijgt al 2.500 klachten