DEVENTER – Op donderdag 11 januari 2018 organiseren Deventer Verhaal en Archeologie Deventer een lezing over ‘Zorghelden’ van Deventer. Al 750 jaar zetten zorghelden zich in voor goede zorg.

Dr. Clemens Hogenstijn en wethouder Jan Jaap Kolkman vertellen over bijzondere zorghelden uit het verleden, maar ook over de zorghelden van nú. De lezing is gratis toegankelijk en sluit aan bij de lopende expositie ZORG LAND GOED die tot en met zondag 28 januari te zien is in de Stadsetalage op het Grote Kerkhof.

In de expositie maken bezoekers van kennis met tien mensen die in Deventer als zorgheld veel betekend hebben in het leven van anderen zoals kinderarts Van Bolhuis, P.W. Janssen of wijkzuster Antje Stieltjes. Bezoekers kunnen ook nog steeds hun eigen zorgheld aanmelden in de expositie.
Al sinds 1267 bieden gasthuizen in Deventer verzorging aan armen, ouderen, zieken en gehandicapten. Om de zorg te bekostigen ontvingen gasthuizen giften maar ook bijdragen van betalende zorgklanten, de zogenoemde kostkopers. Voor verblijf in een gasthuis stond men land af en zo verkregen gasthuizen landerijen. Ook de ziekenhuiszorg en psychiatrie komen in de expositie aan bod. Er is bijzonder beeldmateriaal te zien van zowel het oude St. Jozef en St. Geertruidenziekenhuis alsook van het leven in het St. Elisabethsgasthuis en Brinkgreven.

Informatie expositie
De expositie ZORG LAND GOED, 750 jaar zorg in Deventer in de Stadsetalage duurt nog t/m zondag 28 januari 2018 en is gratis toegankelijk. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur (gesloten op feestdagen). Elke donderdag is er een gratis instaprondleiding om 14.30 uur.

 Lezingenreeks
De lezing is de vijfde in de historische lezingenreeks van tien lezingen in het seizoen 2017-2018. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuw verworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

Programma

Geïnteresseerden zijn donderdag 11 januari welkom in het Auditorium van het stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ongeveer een uur, inloop en koffie vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Er zijn 100 plaatsen.

Vorig artikelDIJC met 11 leden in Heerenveen
Volgend artikelVrouw uit Deventer gesnapt bij alcoholcontrole