DEVENTER – Alle lopers die op 31 december hun longen uit hun lijf zullen lopen om op tijd de finish in Bathmen te halen weten dat je tijdens het lopen niet te vaak achterom moet kijken.

Dat gaan we echter in dit artikel juist wel doen, want de 11e editie van de Brink tot Brinkloop, vindt plaats op 31 december, oudjaarsdag. Dat vraagt om een terugblik, toch? Peter Bakker, vanaf het eerste begin betrokken bij de organisatie hiervan, vertelt over het ontstaan van het evenement: “11 jaar geleden wilde de toenmalige burgemeester, de heer Van Lidth de Jeude dat er een sportevenement zou komen om de gemeenten Bathmen en Deventer dichter bij elkaar te brengen in verband met de gemeentelijke herindeling.

We zijn volwassener geworden

“We kenden de Dam-tot-Damloop van Amsterdam en besloten dat we zoiets wilden en de Brink tot Brinkloop was geboren. Het evenement is eigenlijk elk jaar hetzelfde gebleven. We zijn organisatorisch wel iets volwassener geworden, maar aan het evenement is weinig gewijzigd. We begonnen in het eerste jaar met zo’n 300 deelnemers, maar inmiddels doen er ongeveer 1500 mee. Voor deze aantallen gebruiken we tegenwoordig elektronische tijdwaarneming. Dat wil zeggen dat iedere deelnemer een chip in zijn startnummer heeft, zodat de tijd die hij of zij loopt ook exact wordt bijgehouden. Met 300 deelnemers konden we dat nog zelf, maar dat wordt met dit soort aantallen onmogelijk”, aldus Peter Bakker.

De samenwerking verloopt prima!

Colombe ter Stege, verantwoordelijk voor het verlenen van de vergunning voor de Brink tot Brinkloop vertelt waarom: “Al sinds 2011 verleen ik dit evenement de benodigde vergunningen. Het is altijd prettig samenwerken met een organisatie die alles zelf al tot in de puntjes regelt. Wij moeten natuurlijk de veiligheid garanderen van iedereen, dus is het essentieel dat we volledige medewerking krijgen van de organisatie en dat is bij de Brink tot Brinkloop zeker het geval.”

“Omdat er steeds meer lopers mee gingen doen hebben we besloten vorig jaar een weg af te sluiten en de bezoekers die in Deventer bij de start willen zijn, maar ook de finish in Bathmen mee willen maken, via de A1 te sturen. Zo kunnen de lopers veilig over de weg lopen en komen er geen verkeersopstoppingen.”

“Voor zo’n evenement is er aardig wat politie op pad. Zij en onze mensen van toezicht verlenen ieder jaar weer graag hun medewerking aan de Brink tot Brinkloop. Het is ook goed te zien dat de organisatie zelf ook enorm veel vrijwilligers op de been heeft, die weten wat er van ze verwacht wordt. Dat maakt ons werk makkelijker.”

“Ik loop zelf ook mee overigens. Dit jaar wordt de derde keer dat ik meedoe. Ik loop al tien jaar zo’n twee keer per week. Zo af en toe ook een tien kilometer, maar dan moet ik wel een tandje bijzetten. Ik doe niet mee voor de tijd, maar vooral voor de gezelligheid. Ik wil hem vooral graag uitlopen en misschien dit jaar wel onder het uur. Ik moet nog wel beginnen met trainen. Ik heb er in ieder geval zin in!”

Meer dan 50% is kind in Uganda
Ook sinds 2011 (er is geen verband voor zover we weten…) is de stichting Kinderen van Uganda het goede doel dat verbonden is aan de Brink tot Brinkloop. Aan het woord is Bas van Gageldonk, bestuurslid bij Kinderen van Uganda. “Kinderen van Uganda bestaat sinds 22 jaar. Het begon als een heel breed doel met diverse activiteiten door heel Uganda, maar sinds de laatste 8 jaar concentreert het zich vooral op één gebied, de westkant van Uganda, Kibinge. 90% van onze aandacht gaat daar naartoe. De doelstelling van onze organisatie is het verbeteren van de leefomstandigheden van vooral kinderen en jongeren. Daar zijn er ook heel erg veel van. Meer dan de helft van de bevolking is kind.”

“Dit jaar gaat het opgehaalde geld naar een sportief doel: Run for Uganda. Sport is zo belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Het is een uitlaatklep en biedt ook de droom om los te komen uit de dagelijkse vaak slechte omstandigheden. Welk kind droomt niet van profvoetballer of hardloopkampioen? Op verzoek van de gemeenschappen komt er in het projectgebied Kibinge in Uganda meer aandacht voor sport. Op de 13 deelnemende scholen maar ook in competitieverband”, Aldus Bas.

Sinds 2011 is er in al die jaren inmiddels € 12.184,93 opgehaald dankzij de Brink tot Brinkloop. “€ 12.184,93 is een indrukwekkend bedrag als je het zo bij elkaar opgeteld ziet. Wat een geweldig resultaat van de lopers van de Brink tot Brinkloop. Wij zijn ontzettend blij dat we al jaren als goed doel verbonden mogen zijn aan de Brink tot Brinkloop. Naast de opbrengst zelf geeft dit de mensen in Uganda hoop op verbetering, dat ze er niet alleen voor staan. Dat is geweldig om te ervaren! Iedereen die heeft meegelopen, meegeholpen en meegewerkt aan dit resultaat ONTZETTEND BEDANKT!”

De organisatie nog even aan het woord

“Allereerst natuurlijk alle lopers van de afgelopen 10 edities en degenen die de 31e mee gaan lopen. Zij zorgen ervoor dat dit evenement zin heeft en zo’n groot succes is geworden. Wie daar natuurlijk minstens zoveel verantwoordelijkheid voor dragen, zijn alle vrijwilligers die zich elke editie weer voor de volle honderd procent inzetten”, aldus Bert de Waal, mede-organisator.

“Daarnaast de sponsors, want mede dankzij hen heeft dit evenement kunnen groeien. Natuurlijk ook de politie en de gemeente. Zij zorgen er elke keer weer voor dat alles veilig verloopt. Bedankt iedereen, voor alles! Tot slot: Gaaf om te zien dat we ook iets terug kunnen doen in de vorm van de Stichting Kinderen voor Uganda. We hebben hier een prachtig evenement, waar we ook nog iets goeds mee terug doen. Top!”

Inschrijven is de 31e nog mogelijk. Voor de 10 km bij de Schouwburg in Deventer en voor de Kidsrun bij cafetaria De Brink in Bathmen.

Vorig artikelBrand in camper waarschijnlijk aangestoken
Volgend artikelDe Houtmarktschool verkocht voor 785.000 euro