Arthur Rijker
Fit wordt je in de sportschool, slank wordt je in de keuken! Een absolute waarheid. Je kunt namelijk sporten wat je wilt, maar wanneer je niet op jouw voeding let nooit het gewenste resultaat behalen. Andersom geldt het ook, je kunt nog zo gezond eten, maar of het je fysiek daadwerkelijk fit maakt? Nee dus! Sporten (bewegen) en eten zijn samen met voldoende rust onlosmakelijk met elkaar verbonden om een gezonder, vitaler leven te leiden. Dankzij sporten neemt o.a het uithoudingsvermogen toe, wordt de conditie van het hart en longsysteem beter, worden de spieren en botten sterker, verbeterd de houding en worden Westerse ziekten tegen gegaan. De juiste voeding en -hoeveelheden zorgt ervoor dat er afgevallen kan worden, of juist spieropbouw kan plaats vinden, maar ook herstel na training wordt ondersteund door voeding. Tevens vraagt een specifieke sportactiviteit bepaalde voedingsstoffen. Een krachtsporter heeft meer eiwitten nodig, een duursporter koolhydraten. Tegenwoordig lijkt het erop dat de trend ‘eenzijdigheid’ in zowel trainen als voeding hoogtij viert. Als er gesport wordt, kiezen veel mensen uitsluitend voor bijvoorbeeld duur- of krachtsporten, terwijl algemene vitaliteit uitsluitend bereikt kan worden door te variëren in sportactiviteiten. Wil je optimaal trainen om daadwerkelijk vitaliteit te creëren zal jouw training moeten bestaan uit conditie, kracht, lenigheid, flexibiliteit, mobiliteit en ontspanning. Ook in voeding is variatie noodzakelijk. Uitsluitend leven op eiwitten zoals veel krachtsporters doen is ongezond, het lichaam heeft namelijk koolhydraten nodig. Uiteindelijk gaat het om de balans in jouw voeding! Eet je in zijn algemeenheid teveel, zal je aankomen, want of je nu koolhydraten of eiwitten eet, het zijn en blijven calorieën. Ben jij echter topsporter, gelden er andere regels, je werkt dan immers toe naar een prestatie. Maar hoeveel van ons zijn topsporter? Daarnaast is een topsport carrière eindig en is het wel zo prettig na de topsport carrière ook een vitaal leven te leiden. Gevarieerd eten en sporten in combinatie met rust zorgt voor een vitaler leven, dankzij een vitaler leven kun jij doen waar je blij van wordt, zal je er beter uitzien en je beter voelen. Je hoeft echt geen uren in de sportschool door te brengen om het positieve van sporten effect te ervaren, het gaat erom dat je sport. Daarnaast is 1 klein uurtje sporten per dag maar 4% van jouw tijd!

Vorig artikelCDA Overijssel blij met verstandig besluit uitstel opening Lelystad Airport
Volgend artikelRita’s Recept: goed gevulde Chinese Tomaten-Groentensoep mét balletjes