Noait wer fierder
De Winterspelen zijn met minimaal een week verlengd. Althans in Nederland. De voorjaarsvakantie in de regio had op geen beter moment kunnen vallen. Want net zoals rond de kerst de vraag luidt ‘wat doen we met oma?’ geldt in deze tijd ‘wat doen we met de kinderen?’. Naar buiten dus! Haal ze weg uit hun eeuwige virtuele gamewereld en stuur ze het ijs op. Lekker krabbelen op de baan van de plaatselijke IJsvereniging die er al jaren naar toe heeft gewerkt. Waarvan we de verhalen natuurlijk ook weer in alle media terugvinden. Want ja, als het in Nederland net iets meer vriest dan normaal rukt het hele mediacircus weer uit. Zien we de ene na de andere sfeerreportage langs de baan, de schaatsverkoper die zijn voorraad te laat heeft aangevuld en het onvermijdelijke Friese rayonhoofd. En dan slaat het door. ‘Toe opa, vertel nog eens van die laatste Tocht der Tochten?’. De jongste generatie in Friesland heeft hem nooit meegemaakt. Hun ouders lopen met ontwenningsverschijnselen bij de huisarts. Maar de media lusten er wel pap van. Zo wordt het gevoel weer langzaam opgebouwd dat het misschien toch kan. Laten talkshows en kranten al pratend het ijs steeds dikker worden. Begint iemand over een draaiboek en zijn er vaarverboden op Friese sloten en vaarten die liggen in het beroemde parcours der Elf Steden. Onwetende Randstedelingen hebben al hotelkamers geboekt. Maxima leert haar dochters schaatsen op de vijver van de Eikenhorst. Want misschien krijgt ook Willy het op zijn schaatsheupen en neemt zijn dochters mee naar de Bonkevaart. Die moeten dan wel fatsoenlijk voor de dag komen. Laat je niet gek maken! Het enige serieuze draaiboek van de Provinsje Fryslân gaat over het voorkomen van de Elfstedentocht. In deze media gekke tijd is een dergelijk evenement niet meer in control. En dus zegt het geheime draaiboek dat op het beslissend moment onder de brug bij Bartlehiem midden in de nacht giertanks met heel veel heet water hun lading op het ijs zullen lossen. Het is en kan niet anders. Skate local, want voor Friesland geldt: it giet noait wer fierder!

Vorig artikelWeersverwachting donderdag 01 maart
Volgend artikelCampagnebus D66 bezoekt 5 maart Gasfabriekterrein