dinsdag, 16 juli 2024

Gemeente Deventer gaat stembiljetten centraal tellen

DEVENTER – De gemeente Deventer wil bij de komende verkiezingen experimenteren met het centraal tellen van alle stemmen op kandidaat-niveau. Het telproces op partij-niveau blijft hetzelfde, zo licht woordvoerder Maarten-Jan Stuurman toe. Op woensdagavond 21 maart worden uitslagen op partij-niveau geteld bij de stembureaus en wordt de voorlopige uitslag doorgegeven aan het centraal stembureau.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 en bij de Tweede Kamer verkiezing vorig jaar hebben verschillende gemeenten hiermee geëxperimenteerd. Uit evaluatie van die experimenten blijkt dat de kwaliteit van het telproces is verhoogd.

Op donderdag worden alle stembiljetten in het stadhuis geteld om te kijken naar de voorkeursstemmen per kandidaat.  De voorlopige uitslag daarvan volgt einde van de donderdagmiddag. De verwachting is dat door het centraal tellen het huidige tijdrovende en vermoeiende telproces efficiënter, uniformer en betrouwbaarder verloopt.

Vorig artikelOntdek uw sport in Deventer
Volgend artikelBouwen aan insectenhotel buurttuin de Plantweerd
error: Content is beschermd!!!