“De IJsselloop wordt steeds meer een loop van iedereen.”
DEVENTER – Hou je niet van hardlopen? Of van een enorme hoeveelheid supporters die hun vriend(in), man, vrouw, buurman of collega de finish over juichen? Bomvolle terrassen op de Brink? Dan kun je zondag 8 april misschien beter niet in Deventer blijven. De IJsselloop neemt dan de stad voor één dag over. In 2006 organiseerde AV Daventria 1906 de eerste IJsselloop ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan. Tegenwoordig is het een zelfstandig evenement. De binding met de atletiekvereniging is er nog altijd. “Vanaf september komen we als 16-koppige organisatie regelmatig bij elkaar in het clubhuis van AV Daventria 1906, “licht Rob Snippe, voorzitter a.i. van de IJsselloop, toe. “En hoe meer de dag van de IJsselloop dichterbij komt, hoe enthousiaster we worden. Iedereen is zeer betrokken en we zijn veel met elkaar in contact. Als het voorbij is, is het echt even afkicken.”

De x-factor?

Hoe komt het dat de IJsselloop zo succesvol is met ieder jaar ruim 6.000 deelnemers. Volgens Snippe is het een combinatie van factoren. “Het parcours, met de twee beruchte bruggen, de Welle, Uiterwaarden en de historische binnenstad, is een veelgehoorde reden voor veel lopers om mee te doen. Maar over de sfeer horen we ook altijd veel positieve geluiden. Ongedwongen, gezellig en laagdrempelig. Iedereen die hardlopen leuk vindt, kan eigenlijk meedoen. En het weer natuurlijk; bijna ieder hebben we stralend weer. We grappen dan ook altijd dat het weer bij de prijs is inbegrepen. Over prijs gesproken: we vragen al jaren hetzelfde bedrag per afstand. Het moet voor iedereen financieel mogelijk blijven mee te doen met de IJsselloop. Met een trouwe hoofdsponsor als Salland Zorgverzekeringen is dit gelukkig mogelijk.”

Goede doelen

Leergeld Deventer is dit jaar het goede doel van de IJsselloop. “Naast het officiële goede doel zijn er steeds meer stichtingen waar lopers zich voor inzetten,“ vertelt Snippe. “Dierenkliniek Deventer loopt al jaren voor Hulphond Nederland. Stichting Bo Minnee, Stichting van Anne naar Beter, Stichting Knowledge for Children zijn een paar andere voorbeelden. En laat je je voor of na de IJsselloop masseren bij de Boreeltuin? Deze masseurs van het  Opleidingsinstituut Sportmassage Noord-Oost Nederland doen dit voor het Oncologisch Massage Collectief in Deventer. Ik vind ‘t geweldig dat de IJsselloop wordt ingezet voor dit soort mooie initiatieven.”

Schrijf je in als loper of vrijwilliger!

Ook meedoen? Je kunt je uiterlijk 24 maart inschrijven op www.ijsselloop.nl. Op de website is ook informatie te vinden over het parcours, de starttijden en de hardloopclinics. Je opgeven als vrijwilliger? Graag! We hebben er weer bijna 300 nodig. Op www.ijsselloop.nl/vrijwilligers vindt je alle informatie.