DEVENTER – Op woensdag 14 maart, tijdens de landelijke Boomfeestdag, start de aanplant van een Tiny Forest in het Gooikerspark in Deventer. Leerlingen van drie basisscholen (Wiz@rd, Kolmenscate en Olijfboom) en peuters van Sam&Pluk steken in de ochtend hun handen uit de mouwen, net als buurtbewoners en andere geïnteresseerden in de middag.

Minibosje voor elke buurt
Een Tiny Forest is een mini-bosje voor de buurt, een kleine wildernis. Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken. Zo komen mensen niet alleen in contact met de natuur, maar ook met buurtgenoten. Want een kleine wildernis maak je samen. Het Tiny Forest in het Gooikerspark krijgt ook een buitenlokaal: een plek waar een schoolklas boslessen kan krijgen of waar je als buurtbewoner lekker even kan gaan zitten genieten en kletsen met elkaar.
Een kleine wildernis heeft de grootte van een tennisbaan. En het wordt aangelegd volgens de 100% organische Tiny-Forest methode van Shubhendu Sharma en Akira Miyawaki. De bossen die volgens deze methode worden aangelegd zijn na 10 jaar dichter begroeid en soortenrijker dan traditionele bosplantsoenen. IVN wil met het project onderzoeken of deze methode van bosbouw ook in Nederland werkt en hoe het aanleggen bijdraagt aan betrokkenheid bij de natuur.

Gooikerspark
Het Tiny Forest in het Gooikerspark ligt aan de Duikerstraat, en op 14 maart zal het bosje tussen 9-16 uur worden aangeplant. Het initiatief voor het Tiny Forest Gooikerspark komt van de Ulebelt, in samenwerking met IVN Overijssel en IVN Deventer, Deventer Bomenstichting, de gemeente, Het Groenbedrijf en Bureau Tuin en Vlinder.  Financiële bijdragen van provincie Overijssel, Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds NME, Stichting Wesselings- van Breemen en Stichting Groen en Mens hebben de aanleg van het bos mogelijk gemaakt.
IVN landelijk heeft onlangs een flink bedrag van de Nationale Postcodeloterij ontvangen, om in Nederland nog 100 Tiny Forests aan te leggen. Het bos in Deventer is het zesde Tiny Forest in Nederland.

Vorig artikelGo Ahead Eagles ‘schaamt zich diep’
Volgend artikelSuccesvolle radiobeurs in de Schalm