DEVENTER – Hans Meibergen, eigenaar van een muziekwinkel in Deventer, eiste vandaag bij de Raad van State dat hij de kamers boven zijn winkel weer mag verhuren. De gemeente ontruimde de woningen in 2015 omdat het niet noodzakelijk zou zijn om boven de muziekwinkel te wonen, meldt RTV Oost. De gemeente Deventer meent dat Meibergen volgens het bestemmingsplan de kamers boven de winkel niet mag verhuren. Dit zou alleen mogen als het voor de muziekhandel noodzakelijk is, bijvoorbeeld omdat er continu toezicht moet zijn. De gemeente ziet die noodzaak niet.

 Dwangsommen

Daarnaast zouden omliggende bedrijven door de bewoning belemmerd worden in hun ontwikkeling. Om de zaak kracht bij te zetten legde de gemeente Meibergen vervolgens een aantal dwangsommen op. Die liepen op tot duizenden euro’s.

Volgens Meibergen staat er in het geldende bestemmingsplan niets over die eis en kan de gemeente zich dus nergens op beroepen. Bovendien zouden er andere bedrijfspanden in de buurt zijn waarbij eigenaren ook illegaal wonen, meent Meibergen. Daartegen heeft de gemeente ook niet opgetreden.

Slepend conflict

De ontruiming is het gevolg van een slepend conflict tussen de gemeente Deventer en ondernemer Hans Meibergen. De Raad van State stelde in 2015 de gemeente Deventer in het gelijk. De Raad doet over zes weken uitspraak in de huidige zaak.

Vorig artikelSchuur brandt volledig af
Volgend artikelGemeenteraads

verkiezingen krant 17/18 maart op de deurmat