donderdag, 23 mei 2024

Veteranen uit Deventer krijgen veteranen café

DEVENTER – De gemeente Deventer kent ongeveer 500 veteranen. Deze hebben allemaal gediend of dienen nog steeds onder de krijgsmacht. Iets wat Niels van Bockel (36) ook heeft ondervonden. Hij is in 2007/2008 uitgezonden geweest naar Afghanistan tijdens de ISAF missie. Hij was daar geneeskundig verzorger en heeft bijna 5 maanden op Kamp Holland gebivakkeerd. Nu, 10 jaar na dato, is hij als veteraan vrijwillig actief om de Deventer veteranen te verbinden. In eerste instantie via social media maar nu dus ook in echt via het Veteranencafé.

Van Bockel kwam er achter dat er, buiten de Veteranendag Deventer om, in Deventer geen ‘ontmoetingsmoment’ bestond voor de veteraan. ‘’Ik heb afgelopen 2 jaar de gemeente Deventer geholpen bij het organiseren van de Veteranendag. Ik kreeg toen al diverse vragen van veteranen of er ook een soort ontmoetingsplaats bestond in Deventer. Dus vond ik dat er een initiatief moest komen om de veteranen, die in de gemeente Deventer wonen of hebben gewoond, te kunnen verbinden. Ik ben toen een Facebook pagina begonnen en later de website veteranendeventer.nl. Met bijna 300 likes en veel positieve reacties sloeg het volgens mij wel aan.’’ 
Toen Van Bockel vrijwilliger werd in het veteranen ontmoetingscentrum in Eefde, merkte hij dat hij dit initiatief ook wel in Deventer zag zitten. ‘’Als vrijwilliger zie ik dat veteranen vaak een punt van herkenning zoeken. Veelal met andere veteranen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten. In een veteranen ontmoetingscentrum kan dat bijvoorbeeld. Alleen merkte ik dat er in Deventer zoiets nog niet bestond. Het begrip ‘Veteranencafé kwam toen als eerste in me op.’’ 
 
Veteranencafé  
 
Toen Van Bockel een poll startte op zijn Facebook pagina, met de vraag of veteranen wel oor hadden naar een Veteranencafé, werd hier volmondig JA op geantwoord. ‘’Toen ik zag dat ongeveer 85% met JA had geantwoord, vond ik dat ik dit signaal niet mocht en kon negeren. Ik heb kennis opgedaan op internet en ben de stad in gelopen.’’ 
Eenmaal op onderzoek uit hoefde Van Bockel niet lang na te denken welk café hij als eerste zou benaderen. 
‘’Ik ben gelijk op café de Heeren gestapt.’’ Toevallig was het allerminst. Joerie Bekking is daar sinds medio februari leidinggevende. En Bekking is een oude bekende van Van Bockel. ‘’Joerie en ik hebben vroeger op dezelfde school gezeten en ook bij elkaar in de klas. Ik wist dat hij werkzaam was in de horeca en volg hem op Facebook. Toen heb ik hem een berichtje gestuurd met de vraag of ik een Veteranencafé mocht starten in de Heeren.’’ Bekking was direct enthousiast. Ze hebben elkaar ontmoet en Van Bockel heeft Bekking het begrip uitgelegd. 
 
Opening 
 
Het Veteranencafé is een begrip in Nederland onder de veteranen. Een bestaand café ‘leent’ de kroeg voor de veteranen om elkaar hier te ontmoeten. De huisregels van het café blijven weliswaar van kracht, maar de veteraan mag centraal staan. ‘’Omdat de leukste en spannendste verhalen vaak in de kroeg plaatsvinden, heb ik gekozen voor het begrip Veteranencafé. Ik heb een initiatief genomen om de veteranen in het echt te ontmoeten en tegelijk geeft Joerie de kans de veteranen met open deuren te ontvangen. En wij zagen dit als een win-win situatie.’’ 
Op dinsdag 22 mei is de eerste ontmoetingsavond en symbolische opening van het Veteranencafé. De Heeren is regulier geopend maar de echte veteranenavond is tussen 19:30 – 22:00 uur. ‘’Ieder ander publiek blijft gewoon welkom,’’ voegt Bekking daaraan toe. Meer info: www.veteranendeventer.nl 

Vorig artikelWist u dat….
Volgend artikelDeventer ziekenhuis helpt artsen in Gambia
error: Content is beschermd!!!