DEVENTER – De NV Maatschappelijk Vastgoed Deventer (NV MVD) had al voor de bouw twijfels over haalbaarheid van het nieuwe filmhuis en theater ‘De Viking’. Die twijfels werden door het College van Burgemeester en Wethouders nooit doorgegeven aan de gemeenteraad van Deventer.

‘Van een wankele basis naar een stevig fundament’. Dat is de titel van het rapport dat is gemaakt van het raadsonderzoek dat de afgelopen maanden in Deventer is uitgevoerd naar het financiele debacle van de bouw van filmhuis en theater ‘De Viking’.

Veel tegenvallers

Vanaf de start, in maart 2012, stapelen de tegenvallers zich op in de geplande bouw van filmtheater De Viking aan de IJssel. De aanschaf van de locatie valt al een half miljoen duurder uit; het kost 2,2 miljoen in plaats van 1,7 miljoen euro. Ook de speciale fundering vanwege de historische ondergrond kost bijna 1,5 miljoen meer dan begroot. Al met al zorgen de overschrijdingen ervoor dat de bouwkosten oplopen tot zo’n 17 miljoen euro. En dat terwijl er in 2012 tien miljoen euro beschikbaar is gesteld.

‘Onnodig veel risico’

Volgens het rapport loopt de gemeente onnodig veel risico door ‘onvoldoende projectbeheersing’. De eigenaar en opdrachtgever van het complex wordt de NV Maatschappelijk vastgoed Deventer, in realiteit een clubje van drie zzp’ers die nog nooit zo’n groot project heeft gedaan. En al voor de start uiten die hun twijfels over de haalbaarheid. Het vertrouwen blijkt nog lager als in april 2013 een van de directeuren van de NV zich laat vrijwaren van mogelijke financiële risico’s.

Niet goed geïnformeerd

Uit het rapport blijkt dat de controle op het project vanaf het begin niet goed was. De gemeenteraad werd niet goed geïnformeerd, maar eiste die informatie ook niet op van het college. Op haar beurt werd het college ook niet goed geïnformeerd door de projectorganisatie, en was er vanuit de gemeente onvoldoende toezicht op de financiën.

Vorig artikelDeventer Nieuws weerbericht
Volgend artikelHerdenkings

bijeenkomst en stille tocht in Diepenveen