maandag, 27 mei 2024
Foto: Saxion

Deventer biedt adempauze aan mensenrechten verdedigers

DEVENTER – Deventer is dit jaar voor het eerst een “Shelter City”. Dat betekent dat jaarlijks gedurende 3 maanden een plek wordt geboden aan een bedreigde mensenrechtenverdediger om op adem te komen.

De gemeente doet dit samen met Woon- en Zorgcentrum Humanitas en Saxion Hogeschool. Op woensdag 11 april ondertekende burgemeester Andries Heidema de overeenkomst hiervoor.

Burgemeester Andries Heidema: “Het initiatief hiervoor komt van de gemeenteraad. Deventer is van oudsher internationaal georiënteerd en wij dragen mensenrechten een warm hart toe. Humanitas, Saxion en de gemeente dragen gezamenlijk bij vanuit hun eigen rol.” 

Humanitas biedt onderdak, psychologische ondersteuning indien nodig en coördineert het programma van de mensenrechtenverdediger. Saxion Hogeschool biedt werkruimte en praktische begeleiding. De gemeente ondersteunt het project financieel en inhoudelijk. Samen zorgen we dat de mensenrechtenverdediger rust krijgt om zijn/haar werk vol te kunnen houden.    

Deventer is de 11e Shelter City in Nederland. De landelijke organisatie Justice and Peace selecteert de mensenrechtenverdedigers die een noodvisum krijgen. In eigen land worden deze mensen ernstig bedreigd. In Nederland kunnen zij hun werk in veiligheid voortzetten en (veiligheids)trainingen volgen. Daarna keren zij terug. De eerste mensenrechtenverdediger komt hier in september 2018.    

Gestart wordt met een proefperiode van 2 jaar. Daarna wordt het initiatief samen met de lokale partners en Justice and Peace geëvalueerd. Het gemeentebestuur besluit daarna over een eventuele voortzetting. 

Vorig artikelVoetcomfort Deventer bestaat 5 jaar
Volgend artikelGroot Koningsnacht event op de Brink in Deventer
error: Content is beschermd!!!