Lang leve de koning!
Het is Koningsdag, dus ik trek mijn oranje shirt aan en ga zitten met iets zoets dat maar oranje is.
Het begint natuurlijk de week ervoor al in het onderwijs met het koningsontbijt en de koningsspelen, overal oranje. Wat een feest!
Een strak draaiboek, van minuut tot minuut. De burgemeester al maandenlang in de stress, want hoe presenteren we ons? Met alles wat erbij hoort aan officiële riedeltjes maar we kijken vooral.. naar.. wat hebben ze aan? Maxima in het rood en de prinsesjes vakkundig gestyled met capejes en deftige puntschoentjes. En hoe houden ze het vol om voor echt iedereen een luisterend oor te hebben en al die handen te schudden en selfies te nemen? Ik wil ze vooral zien genieten, want het is feest!

Een goede voorbereiding..
Een mooie dag, het is droog, overal is het oranje en er is aardig wat uit de kast getrokken om het Zijne Koninklijke Hoogheid te behagen. Een aantal jaren geleden is het alweer, dat Willem Alexander, toen nog prins, in Deventer en ook Wijhe waren. Ik werkte destijds in de Langstraat in Wijhe, dus ik kreeg goed mee wat er allemaal aan voorbereidingen moest gebeuren. Alles opnieuw in de verf, omleidingen en dat soort dingen. We waren wekenlang toch wat nerveuzig. Het was uiteindelijk niet te doen om met de auto pad te gaan, dus ik ging dat hele eind op die dag maar op de fiets.
Alle collega’s hadden het nog lang over het “broekhang-incident”, waarbij echt te zien was dat zijne koninklijke hoogheid z’n broek strak zat, ja.

Koningsdag Anno 2018
Het valt me op dat er vandaag in Groningen veel aandacht wordt besteed aan onderwijs, vernieuwingen, technologie. En cultuur, dans en muziek. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij de aardbevingen.
Wauw, wat een eer moet het zijn, als je als student of als artiest een optreden mag geven voor de koninklijke familie. Ik leef met het jongetje mee, dat met een licht bibberende stem begint.. schitterend! En zelfs dj Michiel Veenstra doet dit niet elke dag, even een onderonsje hebben met de koning. De populairste band van Nederland van dit moment, Kensington, speelt even een setje weg met trots natuurlijk. Onze koning komt handen te kort vandaag maar loopt gewoon op de mensenmassa af, en negeert de mannetjes met zenders en politie achter hem zoveel mogelijk.
Ik blijf nog even naar de traditionele dag kijken, vooradat ik me zelf in het feestgedruis ga storten in de regio. Overal feest in Salland, dus pak je feestje en vier mee met onze Koning!

Vorig artikelHerdenkings

bijeenkomst en stille tocht in Diepenveen

Volgend artikelVernieuwing buurthuis T Weterman