DEVENTER – Tijdens Open Joodse Huizen vertellen bewoners van toen en nu, nazaten, buren en belangstellenden elkaar verhalen over het joodse leven rond de Tweede Wereldoorlog. Persoonlijke verhalen over het leven, vervolging, verzet, bevrijding en verder leven. 
Iedereen is welkom om te luisteren, mee te praten en samen te herdenken. Op zeven adressen in Deventer – aan de Brinkgreverweg, Rielerweg en Loomanstraat – komt de geschiedenis tot leven. Directe getuigen, nazaten en huidige bewoners komen met verhalen en muziek.
Programma
Op 29 april om 15.00 uur is iedereen welkom in café Nieuw Zondag / Yaren, Rielerweg 2, waar om 15.30 uur het huisorkest van het Etty Hillesum Centrum, Jottem, zal optreden. Ook zijn er Turkse muzikanten, die mee gaan spelen met Jottem.
Daarna start het programma op de verschillende adressen aan de Brinkgreverweg, Rielerweg en Loomanstraat. Elke bijeenkomst begint met het noemen van de namen van de mensen die op het bewuste adres worden herdacht. Vervolgens vertelt iemand in 15 tot 20 minuten zijn/haar levensverhaal en licht zijn/haar persoonlijke motivatie toe om dit verhaal te vertellen. Hierna hebben de bezoekers 15 tot 20 minuten om te reageren, vragen te stellen of op een andere manier bij te dragen aan de herdenking. Na maximaal 45 minuten wordt de bijeenkomst afgerond, zodat bezoekers op tijd op een volgend adres kunnen zijn.
Het programma is gratis toegankelijk. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen in de meeste huizen. Er zijn twee momenten dat een huis te bezoeken is. De bijeenkomsten beginnen dan ook gelijk en precies op het hele uur.
Achtergrond
Open Joodse Huizen komt voort uit de wens van huidige bewoners van joodse huizen om de geschiedenis van hun huis met verhalen te gedenken.
Meer informatie over Open Joodse Huizen, en het programma bij elk huis, is te vinden op de website van het Etty Hillesum Centrum www.ettyhillesumcentrum.nl, kijk bij ‘activiteiten’. Hier is ook het programma per huis te vinden. Of kijk op http://www.openjoodsehuizen.nl/nl/deventer2018
Vorig artikelDeventer vergrijst
Volgend artikelTerrasbezoekers getuige van politieoefening op Deventer Brink