Het zit er op, de gifbeker is leeg. Afgelopen zaterdag was het laatste competitieduel. Twee dramatische seizoenen zijn daarmee afgesloten in Deventer. Het bestuur en de club hebben enorm gefaald op vele fronten, ondertussen ook toegegeven en nu een nieuwe weg ingezet. Spelers, staf en begeleiding waren zichtbaar opgelucht, ondanks het moeilijke afscheid op het veld na afloop van het verloren thuisduel tegen Den Bosch. Een beetje ongemakkelijk werden spelers uitgezwaaid door, de verrassend goede spreker, Paul Bosvelt. Xandro Schenk is er klaar mee, Sjoerd Overgoor eigenlijk nog niet. De Borculoër werd met veel bombarie binnengehaald maar heeft niet voldaan aan de verwachtingen, maar wie eigenlijk wel! Joey Suk vertelde bijdehand dat hij het al zag aankomen vanaf de eerste training, hij refereerde aan een onsamenhangende selectie. Anderen vertellen dat het plan van de toenmalige trainer Vlemmings perfect was, maar niet voor Go Ahead Eagles en al zeker niet dit Kowet. Jan van Staa traint nog door met de groep tot ruim halverwege mei, maar mag zich best achter de oren krabben. Want ondanks dat hij het ontkent, heeft Van Staa medezeggenschap gehad in het aantrekken van ‘versterkingen’ deze winter. Met de bredere groep heeft hij slechts elf tegen elf kunnen spelen tijdens de trainingen. Het enige voordeel, want de resultaten en het vertoonde spel waren beduidend minder dan zijn voorganger. Joey Suk deelde nog mee dat er eigenlijk niet eens gesproken is met hem, dat hem nooit gevraagd is of hij wel door wilde gaan. Of dat bij de stoere middenvelder ligt of bij de staf weet ik eigenlijk niet. Ik zie het als een gemiste kans, want Suk heeft wel degelijk iets te zoeken op het middenveld van een Jupiler League club. Aan de andere kant moet ik me er voorlopig maar niet mee gaan bemoeien en de nieuwe trainer het werk laten doen. Want ik schreef in mijn kop al dat de gifbeker leeg is. Niet zozeer omdat het seizoen nu klaar is en we niet meer naar de krampachtige vertoningen hoeven te kijken. Meer nog dat ik vertrouwen heb in Stegeman, Bosvelt, Steenbergen en De Vroome. Ik ben benieuwd of juist zij nu ook de ruimte krijgen van alle criticasters, de ruimte en tijd die ze nodig hebben om iets op te bouwen. Want het is al een aantal jaren dramatisch geweest, maar na regen komt altijd weer zonneschijn. Fortuna Sittard eindigde immers vorig seizoen op dezelfde plek als de Eagles nu en kijk waar zij staan. Zo gek kan het lopen, al verwacht ik niet een dergelijke snelle omme slag. Want laten we niet vergeten dat daar wel een overname, door de rijke Turkse investeerder Gün, voor nodig was. Veel, voor eerste divisie begrippen, ‘dure spelers’ hielpen de Limburgse club aan de promotie. Met een spelersbudget van ruim anderhalf miljoen mogen we in Deventer wel iets gaan verwachten de komende jaren. Eén ding is zeker na zondag, er is weer een soort van derby terug na de degradatie van FC Twente. Veel leedvermaak is er, iets wat ik wel begrijp. Na zoveel misstanden is dit wel een terechte straf, uitgevoerd door ‘het lot’ in plaats van de KNVB. Ik gun het alleen de supporters niet, zeker omdat onze eigen degradaties nog vers in ons eigen geheugen ligt. Tjonge, wat zijn we allemaal aan vakantie toe…