maandag, 11 december 2023

12 jaar cel voor moord op “Dikke Lauwie”

DEVENTER – De rechtbank in Zwolle heeft de 57-jarige Grietje B. veroordeeld tot twaalf jaar voor de moord op haar man ‘Dikke Lauwie’ van Lies. De prominente Deventenaar werd vorig jaar april in zijn eigen woonwagen met vier kogels doodgeschoten door de vrouw. De straf valt twee jaar korter uit dan de eis van de officier van justitie. Dat komt omdat de rechtbank de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar vindt.  

Volgens de rechtbank is bewezen dat Grietje haar man bewust om het leven bracht. Zelf gaf de vrouw aan dat ze Lauwie per ongeluk doodschoot maar bij haar aanhouding bekende ze meteen: “Ik heb het gedaan. Hoe heb ik dit kunnen doen? De vader van mijn kinderen. Ik zeg het eerlijk, ik schoot op mijn man.”

Scheiden mocht niet 

De twee hadden 35 jaar een relatie die steeds slechter verliep. Een scheiding zat er niet in. In de woonwagenwereld is een vrouw goed voor haar man. Tijdens de rechtszaak verklaarde Grietje B. dat het slachtoffer haar al vaak had geïntimideerd en mishandeld. Ook zou hij al zeker twintig keer een vuurwapen op haar hoofd gezet hebben. Dat zou hij ook gedaan hebben op de avond van zijn dood, tijdens de zoveelste ruzie.  

Volgens B. werd het op een bepaald moment rustig en dat was het moment dat ze het wapen uit de keuken haalde. Het was niet de bedoeling om Lauwie dood te schieten, aldus B., maar toen hij vanaf de bank overeind kwam ging het wapen uit zichzelf af.

Tijdens de rechtszaak gaf een wapendeskundige aan dat dat niet kan kloppen en dat is ook de mening van de rechtbank. De dood van Van Lies was met opzet en Grietje B. kon lang genoeg nadenken over haar daad. Dat maakt dat een moord bewezen is, zegt de rechtbank in het vonnis. 

error: Content is protected !!