DEVENTER – Bakker Gijs Ruhof brengt dit jaar samen met Jonnie Boer een nieuwe koek uit Deventer op de markt. De jonge bakker, pas 18 jaar oud, bedacht met Jonnie Boer een variant op de Deventer Vondelspeculaas, een bekende koek die jaren geleden in Deventer werd gebakken.

Opa Frans Ruhof, die de speculaas jarenlang bakte in de voormalige bakkerij op de Zandweerd aan de Joost van den Vondellaan in de koekstad, gaf het recept door aan kleinzoon Gijs. Die liep na zijn bakkersopleiding stage bij De Librije van Jonnie en Thérèse Boer. De koek is vanaf het najaar ook bij dit sterrenrestaurant te koop.

Revolution koek

De Revolution koek zoals de speculaas heet, wordt begin september gepresenteerd. Dan organiseren Jonnie en Thérèse Boer in Zwolle het Nederlandse Avant-garde Cuisine Festival ‘Chefs (R)Evolution‘.

‘Een onderdeel hiervan is de BOERenmarkt XL, waar wij met Vondelspeculaas gaan staan’, vertelt de jonge bakker. ‘Toen we Jonnie alvast lieten proeven ontstond het idee voor de Revolution koek. Hij heeft zes kruidenmelanges samengesteld, waarmee ik aan het bakken ben geslagen. Daaruit heeft Jonnie zijn favoriet gekozen.

Jonnie Boer koos na verschillende experimenten van Ruhof de variant met de beste kruidenmelange. Ruhof omschrijft deze als kruidig en anijsachtig.

Vorig artikelFietsexcursie Landgoederen IJssellandschap
Volgend artikelGrote brand in Twello