Verdediging
Het Go Ahead Eagles seizoen is ten einde, tijd voor een eindrapport. De gehele selectie gaat onder de loep, te beginnen deze week met de verdediging.
Doelman Sonny Stevens is misschien wel de beste Eagle van het jaar, de meest constante speler die eigenlijk altijd wel een voldoende haalde. Kwalitatief veel te goed voor dit niveau, eigenlijk de enige speler met een Twente achtergrond die wél slaagde in Deventer. De rust die hij uitstraalde was goed voor de verdediging en irritant voor de tegenstanders. Dankzij de, in Hoorn geboren, sluitpost behaalde Kowet af en toe nog resultaat. Het gemak waarmee hij corners en voorzetten pakte zorgde er voor dat menig tegenaanval als ongevaarlijk werd weggeschreven. In oktober werd zijn dochter Junes geboren, het had nimmer een negatieve weerslag op zijn prestaties. Het vader zijn ligt de sympathieke sluitpost goed, want ook buiten het veld  bleek hij dikwijls een steunpilaar voor de groep. Reserve doelman Maarten de Fockert kreeg een eerlijke kans in de voorbereiding, maar de huurling van Heerenveen was geen partij voor Stevens. De enige die De Fockert echt gaat missen is Rick Ketting die samenwoonde met de sluitpost. Diezelfde Ketting is misschien wel het enige lichtpuntje qua karakter geweest in de defensie van  Kowet. Ketting bleek niet onomstreden bij de staf toen er plots een karrevracht aan verdedigers werd binnengehaald in de winter. Maar toen Van Staa zijn systeem maar weer eens omgooide naar vijf verdedigers mocht de oud-Spartaan plots weer op een basisplaats rekenen. Een plek die hij niet meer weggaf, terecht gezien zijn tomeloze inzet. Naast zich kende hij linkspoot Xandro Schenk, een onomstreden naam op het wedstrijdformulier. Schenk groeide in de afgelopen 5½ jaar van onbekende Amsterdammer naar vaste waarde in Deventer. Geweldige techniek, sympathieke uitstraling, echter afgelopen seizoen geen progressie gemaakt, iets waar de staf ook mede verantwoordelijk voor is.
Die staf koos plots voor Buwalda als centrale verdediger en later als rechtsachter. Een onbegrijpelijke keuze gezien zijn verleden en kwaliteiten. Nimmer kon de huurling van NEC  het waarmaken, maar telkens verkoos Van Staa hem weer boven Groenbast of Hettinga. Joey Groenbast kent veel meer talent maar heeft wel een enorme deuk opgelopen dit voetbaljaar, misschien wel de grootste tegenvaller van alle spelers. Ooit centrale verdediger, omgeturnd tot rechtsachter en dit seizoen met zijn ziel onder de arm gelopen. Hettinga daarin tegen heeft zijn kans gepakt, veelal ‘misbruikt’ als linksachter maar wel karakter getoond. Het gebrek aan kwaliteit verbloemd door een tomeloze inzet en het talent van een buitenspeler. Dat is wel waar de moderne backs in uitblinken, Hettinga heeft dus toekomst. Levi Opdam was een overgewaardeerde huurling van AZ die enkele malen de hand boven het hoofd werd gehouden. Misplaatste arrogantie zonder de echte wil om te slagen, tenminste niet gezien in Deventer. Hamid Zarbaf zijn verhaal kan ook kort zijn, leuk voor de breedte, maar geen kwaliteit voor de basis. Savastano was ook een speler die ongezien werd binnengehaald in de winter. Zolang clubs als Ajax zelf ook uitkomen in de Jupiler League, hoef je geen moeite te doen spelers te huren vanuit Amsterdam. Sam Beukema is wel een speler die gegroeid is, van nerveuze tiener tot een slimme sobere libero. Het laatste duel thuis tegen Den Bosch heb ik in mijn ogen gewreven, ik dacht terug aan Ruud Krol; soms sierlijk, maar meestal sober en solide. Gelukkig krijgt de Deventenaar ook komend seizoen een kans binnen de selectie.
Dan de bijna vergeten Lum Rexhepi, gehaald op basis van YouTube beelden, meer nog om destijds de wens van De Koning in te vullen. Die wilde immers een spits en een verdediger er bij. Rexhepi kostte niets, maar speelde net zo veel. Meer geblesseerd als fit en uiteindelijk anoniem de poort van de Adelaarshorst uit gewandeld. Grootste lacher van dit seizoen in de verdediging was Corbin-Ong. “Uitvoerig gescout”, wist toenmalig TD Bekking te vertellen, maar na enkele wedstrijden werd de kwaliteit al snel duidelijk. Natuurlijk van de speler zelf, maar nog veel meer van de TD. Alleen zijn kapsel viel op, verder was kan deze case zich scharen onder grootste miskleun van het seizoen. Dat de Engels-Canadees die titel niet gaat krijgen komt omdat hij nog geld opleverde bij zijn vertrek uit Deventer.

Vorig artikelTer overname: úw topSlijter-Swartjes in Schalkhaar
Volgend artikelAvond vol muziek bij ’t Hof van Colmschate