DEVENTER – Dit jaar is het 1250 jaar geleden dat Lebuinus naar deze streek kwam. De komst van deze monnik betekende de stichting van Deventer. De stad viert dit heugelijke feit het hele jaar 2018. Halverwege dit feestjaar, op 17 juni, wordt het Lebuinuspad geopend, genoemd naar de stichter van Deventer. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er allerlei activiteiten langs de route vanaf landgoed Klein Noordijk in Wilp. Iedere bezoeker krijgt een knapzak voorzien van een routekaartje.

Op de route wordt die op een paar plekken gevuld met iets lekkers en een bon om gratis met het pontje de IJssel over te steken.

Lebuinus was een monnik die uit Engeland via Wilp de IJssel bij het latere Deventer overstak. De route van Lebuinus heeft de Stichting ‘In het voetspoor van Lebuinus’ geïnspireerd om een voetpad te ontwikkelen tussen Twello, Wilp en Deventer. Het Lebuinuspad wordt op 17 juni feestelijk geopend met activiteiten langs de route en een educatieve app. Op de gratis app vindt u een heleboel feiten en wetenswaardigheden over de route, de bezienswaardigheden en de geschiedenis van de streek.

Het Lebuinuspad op zondag 17 juni

De route start op het station Twello. Direct buiten het dorp leidt het pad over het landgoed van de Kleine Noordijk , aan de Iordensweg 91 te Wilp, waar de wandelaar tussen 10.00 en 16.00 uur wordt getrakteerd op o.a. madrigalen en beeldhouwwerken. Vanaf 16.00 uur is er op het landgoed het jaarlijks terugkerend festival ‘Droomtuin’, met een verhalenverteller over de Groene Man, pianomuziek en andere optredens.

De route voert na Twello door Posterenk naar Wilp. Dit dorp is voor Lebuinus belangrijk geweest. Hij heeft in Wilp een kerkje laten bouwen, dat naar hem is vernoemd. Het oudste dijkkerkje van Nederland heet dan ook Lebuinuskerk, net als de kerk in Deventer. Op 17 juni staat de kerk in Wilp open voor de wandelaar en is er een kleurrijk programma.

Tenslotte gaat het pad naar Deventer. De wandelaar krijgt de gelegenheid om op 17 juni gratis met het pontje over te varen naar de binnenstad van Deventer. Wilt u meer te weten komen over 1250 jaar Deventer, bent u van harte welkom in museum De Waag, waar op 17 juni de tentoonstelling wordt geopend ‘1250 jaar Deventer’.  Hoe is Deventer ontstaan? Welke inwoners speelden een rol in de geschiedenis van de stad? Wat heeft de rivier de IJssel betekend voor de ontwikkeling van Deventer? Hierop geeft deze tentoonstelling antwoord en het is te zien tot 30 september.

Meer informatie over het programma van 17 juni en de route vindt u op:

www.lebuinuspad.nl (Stichting In het Voetspoor van Lebuinus)
www.sckn.nl (Stichting Cultuur Kleine Noordijk)
www.dorpskerkwilp.nl (Lebuinuskerk te Wilp)
www.museumdewaag.nl (Museum de Waag Deventer)

Vorig artikelPlus Joffrey ter Horst geeft kaasfiets weg
Volgend artikelRaad jij de straat van deze week?