SCHALKHAAR – De programmering voor het goedgevulde Schalkhaarse dorpsfeest is rond, maar er wordt nog hard gewerkt achter de schermen. Met zo’n 280 vrijwilligers wordt er ieder jaar weer een sfeervol dorpsfeest neergezet. Niet alleen dorpsbewoners, maar ook mensen van daarbuiten helpen waar ze kunnen. En dat varieert van bardiensten tot ondersteuning bij de opbouw en faciliteren. “Het gaat niet om hoeveel uren je erin stopt, dat is voor iedereen verschillend, maar een geweldig netwerk, waar we trots op zijn”, vertelt voormalig voorzitter Martin Koot.

Hij is uiteraard nog steeds actief binnen de organisatie en betrokken vanaf het eerste uur.
We zitten aan tafel bij huidig voorzitter Brigitte Lieftink-Schrijver. “We steken er bijna net zoveel uren in, als we werkzaam zijn, dus er is veel betrokkenheid. Ze beginnen te glunderen op als ze het erover hebben, zoveel goede energie geeft het. “Anders houd je het niet vol”, oppert Brigitte, “ik word er toch ieder jaar weer blij van!” Ik ben natuurlijk nieuwsgierig waar die goede energie en betrokkenheid voor het dorp nu vandaan komt.

“Het feest bestaat in deze vorm al vanaf 2001”, vertelt Martin. Een aantal leden van de band More Life, een Schalkhaarse band uit de jaren ‘60 en ’70, organiseerden een feest en dit spreidde zich als een vlek uit. Het leek hen een prachtig idee om de saamhorigheid die zo merkbaar is tijdens de voorbereidingen zich te laten verspreiden. Nu is me ook het logo duidelijk, een vlek die alle kanten opspat. Martin kan er bevlogen over vertellen.

Grote club betrokken vrijwilligers
De groep die alsmaar groter lijkt te worden, nemen vaak familie en aanhang mee in de organisatie voor het volgende jaar. Het steekt elkaar aan. Martin vindt het mooi om te zien hoe deze mensen met verschillende kwaliteiten elkaar aanvullen en gebruik maken van elkaars kennis. “Het is prachtig hoe we merken dat iedere leeftijdscategorie meedoet. Buren van de feesttent nemen de vroege uurtjes aan beveiliging voor hun rekening. We doen ook alles met zo min mogelijke commerciële afhankelijkheid. En alle activiteiten moeten vrij toegankelijk zijn. Het hoeft niet zo nodig groot te worden, we zijn tenslotte een dorp. Maar wel één waarin rekening met elkaar wordt gehouden en waar saamhorigheid vanzelfsprekend is”, vertelt hij trots.

Rollen in de optocht en stoer klimmen en klauteren
Voor de allerkleinsten is de optocht ‘Alles wat Rolt’ een mooi spektakel; een stoet van onder andere versierde fietsjes en driewielers.
Voor de basisschoolleerlingen en jongeren staat er iets stoers op het programma, Game and Adventure. Spelonderdelen waarbij de leerlingen klauteren over grote objecten zoals auto’s. Veilig uiteraard.
Brigitte legt uit dat de jongeren ook graag meedenken over activiteiten die goed aansluiten, ook het Zeskamp wordt door 17-23-jarigen medegeorganiseerd. Mooi om te zien hoe iedere leeftijdscategorie zich betrokken voelt en iets nuttigs kan doen.

Verenigingen melden zich spontaan om het programma te vullen. Zo ook de motorclub en de dames van de handbalvereniging exploiteren de horeca voor een deel.
Op de zondag de gezellige braderie voor een breder publiek. Ook van buiten zullen er nieuwsgierigen naartoe trekken voor de kraampjes en kleedjesmarkt.

Is het niet vervelend dat het wat stil is na zo hard werken? Brigitte: “Het is even een soort afkicken maar er wordt in juni alweer geëvalueerd en na de zomervakantie komen er alweer nieuwe ideeën op tafel voor volgend jaar en wordt er iedere maand vergaderd.”
Het is me duidelijk, hier staat een goed georganiseerde groep mensen die zin heeft er weer iets moois van te maken.

Schalkhaar Life! start komende vrijdag met de seniorenmiddag en ’s avonds is wethouder Liesbeth Grijsen aanwezig om het feest te openen. Dit weekend is voor velen hét moment om weer oude bekenden te zien en terug te keren naar ‘vroeger’. Je eigen dorp; gemoedelijk en gezellig. Dit dorpsfeest komt ieder jaar weer tot leven!

Vorig artikelBurgemeester opent vernieuwd Witteveen en Bos
Volgend artikelVVV Tip van de Week 23 mei