DEVENTER – Schotwonden, wapens en grote voertuigen. Op de Landmachtdag in Deventer dompelden bezoekers zich zaterdag onder in de wereld van  militairen. Het doel van deze dag: het werken bij Defensie promoten.

De minister van Defensie, Ank Bijleveld, heeft de komende jaren meer te besteden dan haar voorgangers. Extra geld dat gebruikt moet worden voor het vervangen en vernieuwen van materieel, het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van militairen en het terugdringen van het personeelstekort.

de Rode Baretten

Op twee plekken in Deventer presenteerde de Rode Baretten van de luchtmobiele brigade zich zaterdag. Bezoekers konden vragen stellen en het materieel van dichtbij bekijken. Edwin werkt als militair verpleegkundige bij de Rode Baretten. Zaterdag maakte hij als grimeur schotwonden en sneeën bij iedereen die dat wil.

“Hier kunnen we mensen aan de voorkant enthousiast maken voor het werk van militair.” Maar wat maakt zijn baan dan zo leuk? “De uitdaging, het kameraadschap, het fysieke plaatje”, vertelt hij trots. “Hopelijk zeggen deze kinderen over een paar jaar: toen ik in Deventer was jaren geleden, toen vertelde een militair mij zo’n mooi verhaal over zijn werk dat ik het ook ben gaan doen.”

6000 vacatures

Er is sprake van een personeelstekort bij Defensie: te veel uitstroom en te weinig instroom. “We hebben nog 6000 vacatures in te vullen”, vertelt één van de militairen op de Landmachtdag in Deventer. Minister van Defensie, Ank Bijleveld, was ook aanwezig op de Landmachtdag. “We willen mensen laten zien dat het werk heel divers is, en dat het misschien niet altijd klopt met het beeld dat je hebt bij militairen.”

De minister is niet bang dat de vacatures niet worden ingevuld in de toekomst. “Ik ga ervan uit dat we er echt wel in slagen om de functies in te vullen. En misschien kan ik bij deze een oproep doen: kijk nog eens even op onze site werkenbijdefensie.nl”, besluit de minister met een glimlach.

De militairen en hun materiaal waren te zien tijdens publiekspresentaties in vijftien grote steden, waaronder Deventer en Enschede. (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelLeo Halle Schoolvoetbal

toernooi maakt zich op voor jubileum

Volgend artikelWeer twee autobranden, nu in Schalkhaar