donderdag, 23 mei 2024

Unieke film uit 1923 over GAE te zien op Drtv

DEVENTER – Precies 40 jaar geleden, van 7 t/m 22 mei 1978, maakte Go Ahead Eagles een achteraf historische reis naar Indonesië. Van deze trip is eerder dit jaar in de krochten van de Adelaarshorst een film opgedoken. De stichting Niet te Kraken heeft deze bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle laten digitaliseren en enigszins ‘opgeknapt’. Het resultaat is een bijzondere, zo niet unieke, film.

Uit de beelden blijkt dat er niet alleen werd gevoetbald, maar dat er zeker ook tijd was voor ontspanning en sightseeing. Er werd zo te zien meer ‘getraind’ in het zwembad dan op het veld …

Na afloop van de verhalenserie over de Indonesië-reis zal Niet te Kraken de film, met een lengte van ongeveer 20 minuten, op 22 mei openbaar maken en via haar website vertonen. Een dag later, op woensdag 23 mei, wordt de film ook uitgezonden door Deventer Radio en Televisie (DRTV).

De voorgeschiedenis

De reis was de afsluiting van een ronduit memorabel seizoen. Het seizoen namelijk dat op 30 april eindigde met de legendarische wedstrijd tegen FC Amsterdam. Go Ahead Eagles moest winnen om niet te degraderen, en deed dat ook. De aanvankelijk geblesseerde Kees van Kooten werd met alle mogelijke moeite opgelapt en viel in de rust, bij een 0-0 stand, alsnog in. Mede dankzij zijn sleurwerk scoorde Stef Walbeek twee keer en bleef Go Ahead Eagles behouden voor de Eredivisie.

Precies een week later, op 7 mei, reisde de ploeg naar Indonesië. Die reis was al eerder afgesproken en was mede een gevolg van de aanwezigheid van trainer Wiel Coerver. Die was in 1976 naar Deventer gekomen, nadat hij daarvóór bondscoach in Indonesië was geweest.

Go Ahead Eagles speelde in Indonesië vijf wedstrijden. Daarnaast was de tournee een manier om na het bewogen seizoen vakantie te vieren en om Nederland- en Deventer-promotie te bedrijven.

De wedstrijden

* 10 mei, Jakarta

Indonesisch B-elftal – Go Ahead Eagles: 2-7

* 12 mei, Jakarta

Indonesisch A-elftal – Go Ahead Eagles: 1-0

* 14 mei, Padang

PSP Padang – Go Ahead Eagles: 1-4

* 17 mei, Bandung

Persib Bandung – Go Ahead Eagles: 0-4

* 20 mei, Semarang

PSIS Semarang – Go Ahead Eagles: 0-4

Spelers die erbij waren zijn o.a. Jo Körver, John Oude Wesselink, Kees van Kooten, Teun Kist, Jan Groeneweg, Wim Woudsma, Bert Strijdveen, Nico van Zoghel, Dwight Lodeweges, Martin Koopman en Stef Walbeek. Als coach fungeerde Bob Maaskant.

Informatie en aandacht vanuit Indonesië

Met dank aan de Indonesische ‘correspondent’, de daar woonachtige Go Ahead Eagles-supporter Edwin Klok, is Niet te Kraken in het bezit gekomen van Indonesische verslagen van destijds van de wedstrijden. Die geven soms een bijzondere kijk op de wedstrijden, vanuit een ander perspectief.

Op de website, www.niettekraken.nl, loopt momenteel een serie verhalen over de reis en de gespeelde wedstrijden. Met dank aan Ali Buschen (supporter van Persib Bandung en schrijver van een van de grote blogs van die club) worden deze verhalen ook vertaald in het Bahasa Indonesia en verspreid in Indonesië. Het land waar Go Ahead Eagles, vanwege oud-speler Diego Michiels (nu spelend voor Borneo FC en inmiddels Indonesisch international) toch al niet onbekend is. En onlangs gingen er geruchten dat ook Joey Suk nog eens in de belangstelling van een Indonesische club zou staan …

De film is 22 mei te zien op de site van Niet te Kraken en 23 mei op Deventer RTV!

Vorig artikelJoodse gemeenschap moet binnen maand uit Synagoge
Volgend artikelDeventer Nieuws vergroot verspreidingsgebied
error: Content is beschermd!!!