Een ode schrijf je meestal als iemand is overleden, zoals een goede vriend van mij bijna twee weken terug. Nu wil ik een soort ode uitbrengen aan iemand die nog leeft, het gaat om Edwin Lugt die plots al zijn taken neerlegde vanuit zwaarwegende privéomstandigheden. De reden gaat ons niets aan maar het zal hem aan het hart gaan. Lugt was enorm begaan met de club, hield van het rood-geel als menig Eagles supporter. Hij hield ook van het pluche, want Lugt is geen heilige, maar wie wel…
Na het overlijden van mijn vriend gleden memorabele momenten met hem door mijn brein, zo ook met Edwin Lugt. Ik heb Edwin beter leren kennen in de loop der jaren. Zo herinner ik me zijn felle reacties, zijn venijnige gezicht. Ik had de club ooit eens geraakt, dus ook Edwin Lugt. Hij begreep het niet en kon zijn woede niet verbergen. Dat deed me wat, ik had een fout gemaakt en Lugt nam het mij persoonlijk kwalijk. We hebben het uitgepraat, want zo is Edwin ook. We hadden een, ruim twee uur durend, gesprek over privé, voetbal, de business Kowet en onze beider persoonlijkheden. Uiteindelijk bleek dat we elkaar best begrepen maar juist ook weer niet. Dat de beweegredenen goed zijn, maar het accent of de uiting soms niet lekker lopen. Edwin is een geduldig en wijs man en sociaal sterk. Maar die wijze man had ook zijn zwakte; Kowet. Lugt is zo gek op de club dat hij zich verantwoordelijk voelde voor alles wat er werd gezegd. Te emotioneel hebben mensen gezegd, dat past niet bij een voorzitter. Edwin sloeg ook een bres voor supporters, was wezenlijk onderdeel van de promoties en de uitbreiding van het stadion. Niet dat ik Edwin op een ultiem voetstuk wil zetten, hij had ook zijn mindere kanten en maakte fouten, zoals wij allemaal. Edwin was hoofdelijk aansprakelijk voor diverse wanordelijkheden, matig bestuur, slecht personeelsbeleid en tekortkomingen in de communicatie. Maar hij was wel groot genoeg om deze fouten toe te geven, en dat maakt de man. Vandaar mijn respect voor Edwin Lugt!

Vorig artikelHoe overleef ik een muziekfestival?
Volgend artikelWeerbericht dinsdag