donderdag, 23 mei 2024

UWV verwacht 850.000 banen eind 2019

DEVENTER – De gunstige economische ontwikkelingen zijn duidelijk zichtbaar op de arbeidsmarkt. De afgelopen jaren steeg het aantal banen al flink. Uit de arbeidsmarktprognose van UWV blijkt dat er in 2019 naar verwachting nog eens bijna 11 duizend banen van werknemers bij komen in Overijssel en Gelderland Noord.

Uit de UWV-prognose komt een rooskleurig beeld van de WW-uitkeringen naar voren voor Overijssel en Gelderland Noord. Van eind 2017 naar eind 2019 neemt de WW in deze regio met 9.300 uitkeringen af tot ruim 24.000. Dit is een relatief sterkere daling dan landelijk. Hierdoor daalt het niveau van de WW-uitkeringen eind 2019 tot onder het landelijk gemiddelde: 2,6% van de beroepsbevolking. Landelijk is dit WW-percentage 2,8%. 

Saskia Grit, regionaal arbeidsmarktadviseur bij UWV: ‘Nu de economie groeit, nemen de WW-uitkeringen bovengemiddeld af. Dit hangt mogelijk samen met de sterke aanwezigheid van de bouw en industrie in Overijssel en Gelderland Noord. Deze sectoren zijn gevoelig voor economische ontwikkelingen. Het afgelopen jaar daalde de WW dan ook bovengemiddeld in de regio, vooral vanuit de bouw. Bij uitzendbureaus was de afname ook groot, met name onder bouwberoepen.’ 

De WW kent een grote dynamiek. Veel mensen ontvangen slechts een korte periode een WW-uitkering. Gemiddeld komt bijna twee derde van de WW’ers binnen een jaar weer aan het werk. 

Keerzijde aan groei 

Waar 2017 zich kenmerkte door een groeiversnelling, staan 2018 en 2019 in het teken van stabiele groei. Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV: ‘Er zijn nog nooit zoveel mensen aan het werk geweest als nu. De bloeiende economie heeft echter ook een keerzijde. Het zal voor werkgevers lastiger worden om vacatures te vervullen. Veel vacatures sluiten niet aan bij de kennis en vaardigheden van werkzoekenden.’ De krapte op de arbeidsmarkt is duidelijk zichtbaar voor bijvoorbeeld programmeurs, verzorgenden ig, monteurs elektro, loodgieters en vrachtwagenchauffeurs. Voor sommige beroepen hebben bedrijven al enige jaren moeite om aan geschikt personeel te komen, met name binnen de techniek en ICT. 

Sterke banengroei uitzendbureaus en zorg 

In de meeste sectoren stijgt het aantal banen van werknemers in 2019 in Overijssel en Gelderland Noord. In totaal verwacht UWV dat er eind 2019 in deze regio 850.000 banen zijn. De sector uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling groeit met 3.500 banen. In de zorg en welzijn, de grootste sector in de regio, komen er 2.000 banen bij. Toenemende vergrijzing en de bestedingsimpuls van het kabinet zorgen hier voor een positief effect op de werkgelegenheid. Er is vooral vraag naar verpleegkundigen en verzorgenden. Andere sectoren met een sterke werkgelegenheidsgroei zijn de bouw (+1.200 banen) en informatie en communicatie (+1.100 banen). 

Krimp in financiële diensten 

Opvallend is de voortgaande banenkrimp in de financiële dienstverlening. In 2018 en 2019 daalt het aantal banen in deze sector verder. Door digitalisering van de dienstverlening en een afname van het aantal kantoren, verdwijnt er structureel werk in financieel-administratieve en secretariële beroepen. Toch stijgt het aantal vacatures in deze sector. Er is vooral vraag naar hoger opgeleid personeel, zoals financieel specialisten, risicobeheerders, accountants en programmeurs. 

Vorig artikelDeventer wil geen roadblocks bij grote evenementen
Volgend artikelRijbewijs beginnende bestuurder met openstaande boetes ingevorderd op A1
error: Content is beschermd!!!