DEVENTER – Zonnig, warm, druk, gezellig en informatief. Met die kernwoorden is het Open Huis bij Cambio aan de Karel de Grotelaan en de Dorrestraat op donderdagmiddag 31 mei goed samen te vatten. Veel buurtbewoners, maar ook veel belangstellenden van organisaties waar Cambio mee samenwerkt komen die middag een kijkje nemen.

‘Cambio gelooft in een tweede kans voor mensen’, vertelt unitleider Nadine Elfrink in haar openingsspeech. ‘En daar sluiten wij als Circulus-Berkel – waar Cambio onderdeel van is – heel graag bij aan. Het is op deze locatie prachtig te zien. Vandaag openen we de vernieuwde wasserette, een mooie werk-/leerplek voor mensen die het lastig hebben op de arbeidsmarkt, en we hebben hier nog veel meer mooie werksoorten!’

Esther Beusenkamp, werkbegeleider facilitaire dienst bij Cambio, en de heer Smit, een buurtbewoner die al meer dan acht jaar gebruik maakt van een aantal diensten van Cambio, openen vervolgens samen de vernieuwde wasserette door een symbolische eerste was op te zetten.

‘Het is een prima werksoort’, legt Esther uit. ‘We wassen onze eigen bedrijfskleding, maar doen ook de was voor een aantal andere organisaties én voor particulieren. Onze deelnemers leren hoe ze moeten wassen en strijken, welke wasmiddelen ze wel en niet kunnen gebruiken, maar krijgen ook wat van de administratie mee.’

Veel activiteiten

Vervolgens is er voor alle aanwezigen de gelegenheid om alle activiteiten van deze locatie van Cambio te bekijken en te ervaren. En dat is nogal wat: Cambio Keuken, Cambio Wasserette, Cambio Schoonmaak, de Fietsenwerkplaats en de TechniekFabriek, het zijn allemaal activiteiten waarmee Cambio in de wijk actief is. Mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken op (weg naar) de arbeidsmarkt kunnen er terecht, maar de diensten kunnen ook worden afgenomen door buurtbewoners. Zij kunnen er hun was laten doen, een kleine reparatie aan fiets of rollator regelen of een gezonde maaltijd bestellen. Bovendien huisvesten de locaties aan de Karel de Grotelaan en de Dorrestraat diverse organisaties die ook actief (willen) zijn in en voor de buurt. Ook deze organisaties zijn aanwezig en vertellen het aanwezige publiek graag wat ze voor de buurt kunnen betekenen.

Oesterzwamkwekerij

Michel Brans is met zijn oesterzwamkwekerij een van die partners. ‘Ik kwam in aanraking met het koffieproject van Cambio’, vertelt hij. ‘Cambio haalt koffieresidu op bij een aantal bedrijven in Deventer. Dat is een prima grondstof voor diverse producten én het is heel geschikt om er oesterzwammen op te kweken. Dat ben ik hier gaan doen. Ik maak er inmiddels bitterballen van, die op diverse plaatsen in de Deventer horeca verkrijgbaar zijn. Het is toch geweldig dat je met afval een prachtig, mooi gezond product kunt maken? En het is fantastisch dat ik dat hier bij Circulus-Berkel kan doen!’

Mooie middag

Henk Damen, een van de organisatoren van het Open Huis is aan het eind van de dag een tevreden mens. ‘Het was een geweldige middag’, blikt hij terug. ‘Tijdens de opening was het heel druk met buurtbewoners die een kijkje kwamen nemen en genoten van de activiteiten en de lekkere hapjes. Daarna werd het wat rustiger, maar kwamen er juist meer mensen van organisaties waar we mee samenwerken. Dat was heel fijn, want we hadden mooi de tijd om hen uitgebreid rond te leiden en te vertellen wat we hier allemaal doen en waar ze ons voor kunnen benaderen!’

Vorig artikelCriminaliteitscijfer verder gedaald
Volgend artikelAutocity AVK viert 20 jarig jubileum