Wie onze machtige Deventer Toren wel eens heeft beklommen, weet: van boven ziet alles er anders uit. Dat geldt ook voor dat land waar we een haat-liefde verhouding mee hebben. Waar we nog steeds graag op vakantie gaan en als een god weten te leven. In deze weken van La Grande Boucle zijn er weer de prachtige beelden van boven. Van de landschappen, de villages, de kathedralen en de eindeloze velden met zonnebloemen. De sportieve strijd op de grond is er steeds meer één voor de echte liefhebbers. Die bereid zijn door de commercie en doping heen te kijken. De fanatici die je ook op de Nederlandse fietspaden tegenkomt. En allemaal denken een Dumoulin te zijn. Levensgevaarlijk, wanneer je nietsvermoedend op je tweedehands barrel met maximaal drie versnellingen van A naar B probeert te komen. Je hoort ze al van verre aankomen. De racende bonobo’s. En letterlijk wee je gebeente als je niet op tijd aan de kant gaat. Dan is dat nieuwe scheldwoorden leren. Sommigen weten zelfs waar je woont. Maar het moet gezegd, zij zijn de laatste tijd niet de enige fietspadterroristen. Sinds de uitvinding van de E-bike heeft de grijze golf op een nieuwe manier bezit genomen van het fietspad. Stoer rechtop zittend in een hele regelmatige e-speed zoeven ze langs je heen. Soms een beetje mee trappend en suggererend dat ze ook nog de bijbehorende conditie hebben. En ook weer dat boze, verontwaardigende als je geen ruimte voor ze maakt. Hetzelfde gevoel dat je hebt bij een in de super verdwaalde scootmobiel. Altijd weer die blik in de ogen van ‘durf er eens wat van te zeggen’. Die blik die er helemaal niet is bij de derde vijand van de uitstervende gewone fietser: de scholier. Append en Instagrammend laveren zij door het verkeer hopend dat alle andere verkeersdeelnemers wel opletten. Als je er wat van zegt, hebben ze snel een picture met hun smartphone van je boze kop gemaakt. Om onmiddellijk te delen met de hele wereld. Om rustig te blijven toch maar naar die plaatjes van boven kijken. Want beneden is het als gewone fietser tegenwoordig een hele tour.

Vorig artikelWeerbericht vrijdag
Volgend artikelSV Schalkhaar organiseert ABC badkamers toernooi