Het was al maanden onrustig in de stad. Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen in maart was er lang een gezagsvacuüm. Dat werd nog eens versterkt toen het Hoofd van dat Gezag werd weggekaapt door de Provincie. Het nieuwe college kwam maar niet van de grond. In de banlieue waren er regelmatig autobranden en een zwembadproject in het Rode Dorp hield zelfs de nationale pers bezig. Zou het zover komen dat de ME de kinderen uit het water moest jagen? Gelukkig was er nog wat afleiding met Deventer op Stelten. Moesten we voor de vele toeristen even de schone schijn ophouden. Niks aan de hand hier, u kunt veilig in Deventer verpozen. Maar intussen broeide het en niet alleen door die lange, hete en droge zomer. Vorige week werd uiteindelijk als ongeveer de laatste in Nederland het nieuwe college geïnstalleerd. Een zucht van verlichting ging door de stad. We konden toch nog met een gerust hart op vakantie. De orde was hersteld. We gingen weer bouwen aan de toekomst. De politieke werkelijkheid van onze Hanzestad is een andere. De gemiddelde burger heeft nauwelijks weet van een Stadhuis op Stelten. De bekende straatinterviews van de Telegraaf van het Oosten spreken meestal boekdelen. Kent u drie wethouders van Deventer bij naam? Twee? Eén dan? De uitkomsten zijn vaak teleurstellend. Vooral voor de bestuurders zelf. Wanneer ze acteren in de kaasstolp van het Stadhuis denken ze echt het centrum van de stad en de macht te zijn. Haagse toestanden in Deventer. Maar de werkelijkheid is anders. Al dan niet door diezelfde politiek veroorzaakt, is de gemiddelde burger niet echt geïnteresseerd. Ja, als het dichtbij komt. Dan is er even het algemeen eigenbelang. Maar verder? Misschien moeten we ophouden dat erg te vinden. Blij zijn met de bestuurders die het nog wel willen doen. En als ze er geen potje van maken, ze lekker hun gang laten gaan. Mopperen wij buiten de kaasstolp wel verder op een terrasje. Het is een soort luxe gezelschapsspel geworden. Want al zijn we met honderdduizend een middelgrote stad, het blijft een potje Monopoly spelen op de Brink in ons Dorp.

Vorig artikelHelp onze bomen de zomer door!
Volgend artikelOuderen digitaal sociaal: Tabletlessen voor senioren