DEVENTER – Op zondag 5 augustus 2018 vindt in de boeken- en Hanzestad Deventer de 30e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn meer dan 850 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim 6 kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land. De markt begint om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur zijn er de eerste bezoekers.

De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De markt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie.

De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu staan er jaarlijks meer dan 850 boekenkramen opgesteld. Deventer was aan het eind van de 15e eeuw één van de belangrijkste drukkerscen­tra van Nederland. De stad is nog steeds een belangrijk grafisch centrum, met vele drukke­rijen, uitgeverij­en, bibliotheken, boekhan­dels, antiquari­aten en de grote Boekenmarkt.

Om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod is het Deventer Boekenmarktboekje 2018 verschenen. Hierin is een overzicht te vinden van alle deelnemers, plattegronden en specialisaties. Het handzame boekje is voor € 2,- verkrijgbaar bij o.a. VVV Deventer, Brink 89 (Penninckshuis), de informatiekramen op de Boekenmarkt of t/m 31 juli te bestellen via de webwinkel van VVV Deventer (www.deventer.info).

Daarnaast is er een omvangrijk randprogramma met muziek, optredens, exposities en culturele activiteiten. Tevens zijn de winkels geopend vanwege koopzondag.

In de Grote of Lebuinuskerk vindt op zondag 5 augustus de Manifestatie Boek der Boeken plaats, georganiseerd door het Nederlands Bijbelgenootschap en de Protestantse Gemeente Deventer.

De bijbelmanifestatie staat dit jaar in het teken van het Deventer 1250 jaar. Daarom houdt de Overijsselse provinciedichter Boudewijn Betzema tijdens de kerkelijke viering een ‘Lebuïnusmonoloog’.

Aansluitend o.a. een audiotour in een 4 meter hoge bijbel, boekenverkoop, orgelconcerten, creatieve kinderhoek en men kan terecht voor een hapje en drankje.

De Deventer Boekenmarkt wordt afgesloten met een concert op het Verlaagde Wellepad vanaf 17.30 uur met de band Mr. Jingles.

 Voor meer informatie: www.deventerboekenmarkt.nl

Vorig artikelOverijsselse scheurkalender beweegt
Volgend artikelLetterspel Deventer Nieuws