DEVENTER – Op vrijdag 20 juli opende de expositie DE MAN. De belangstelling was groot en alle toehoorders trotseerden de warmte in de zaal van het Etty Hillesum Centrum waar Lucas de Man zijn ‘eigen’ tentoonstelling opende. De bekende presentator, die in Kunstuur kijkers bijpraat over kunst in de breedste zin van het woord, wijst consequent elke uitnodiging voor een opening af. Echter dit keer kon hij de verleiding om ‘zijn eigen’ expositie te mogen openen niet weerstaan. Zijn memorabele toespraak over mannelijkheid, de man en de maatschappij voorzag hij van sprankelende voorbeelden waarbij de vele lachsalvo’s getuigden van gevoel van herkenning. Daarnaast legde hij uit dat kunst en naar kunst kijken om actieve empathie vraagt. Na een applaus wat geen einde leek te krijgen, liet Lucas de Man de mensen op Brink 16 binnen en was vrijwel iedereen in staat met empathie het mannelijk naakt te bekijken. Men liet zich verrassen door de verschillende uitvoeringsvormen van beelden, schilderijen, tekeningen en foto’s en de vele rollen en ensceneringen. Zonder dat het uitgesproken was, besefte het publiek al snel dat de samensteller van deze expositie, Rob Smolders, zich niet door sensatiezucht heeft laten leiden. Het lichaam is niet alleen de bron van seksualiteit en daarmee indirect van seksueel geweld, maar is tegelijk een instrument waarmee het bewondering, ontroering, verbijstering en verbazing afdwingt. De moderne kunstwerken bieden grote contrasten, zoals bijvoorbeeld de man, ontdaan van kleding en waardigheid en de man die als model, net zo naakt, goed in zijn vel zit.
Zelfs mensen die het gevoel van verwondering kwijt zijn, vinden het in deze expositie terug en beseffen dat ze in het eeuwenoude decor van Brink 16 niet dichter bij de man kunnen komen dan daar.

Deelnemende kunstenaars zijn: Paul van Dongen, Sam Drukker, Luiz Figueiredo, Herman Gordijn, Barend van Hoek, Wim Izaks, Theo Jordans, Kinke Kooi, Joke Proper, Giuseppe Mascherini, Bas Meerman, Melle, Edith Meijering, Janpeter Muilwijk, Ronald Ophuis, Grietje Bouwman, Frans Rentink, Matthijs Röling, Lodewijk Schelfhout, Sierk Schröder, Albert Sennef, Niels Smits van Burgst, Luk van Soom, Jaap de Vries, Fred van der Wal en Co Westerik.

Kijk voor meer informatie en de openingstoespraak van Lucas de Man op https://www.facebook.com/tentoonstelling.de.man/

Vorig artikelZomerse 15 op Deventer Radio
Volgend artikelNaar het Leger des Heils Deventer voor boeken en cappuccino