DEVENTER – Op het Grote Kerkhof in het centrum van de stad is donderdagmiddag en avond in razend tempo gewerkt aan het eerste deel van het kunstwerk van de fransman Olivier Grossetete. Het kerkje wordt gebouwd in het kader van het 1250-jarig bestaan van Deventer en Deventer Op Stelten.

Het middenstuk van het kerkje is inmiddels klaar. Daarvoor hebben enkele honderden Deventenaren inmiddels de handen uit de mouwen gestoken. “In totaal bouwen 1250 mensen mee aan het kunstwerk”, aldus Anjo de Bont van het Deventer Evenementenbureau.

Hein te Riele merkte in zijn openingswoord op, dat er eindelijk een bouwproject in Deventer binnen de gestelde tijd en budget is afgerond.

De twee torens van de kartonnen kerk ontbreken nog. Vrijdag en zaterdag wordt daaraan gebouwd. Het kerkje dat 25 meter hoog wordt, is een verwijzing naar het kerkje dat de monnik Lebuïnus 1250 jaar geleden op de oever van de Ijssel stichtte. Daarmee was het ontstaan van Deventer een feit.

Afbraak kerkje

De huidige Grote – of Lebuïnuskerk heeft maar één toren, maar het oorspronkelijke plan was de kerk van twee torens te voorzien. Zondagmiddag vanaf vier uur, als Deventer Op Stelten bijna ten einde is, wordt begonnen met het afbreken van de kartonnen kerk.

Vorig artikelDeventer Op Stelten Award 2018 voor Franse theatermaker Pat Belland
Volgend artikelWeerbericht vrijdag