vrijdag, 24 mei 2024

Nieuw boek over Deventer gepresenteerd bij afscheid Andries Heidema

DEVENTER – Tijdens de afscheidsbijeenkomst van burgemeester Heidema maandag, werd hem door auteur Clemens Hogenstijn het eerste exemplaar aangeboden van zijn nieuwe boek ‘Deventer als hoofdstad van Overijssel’. Een publicatie over stadsgezichten van Deventer en oude kaarten van Overijssel.

Uitgangspunt van het boek vormt een bijzondere kaart die Pieter van den Keere in 1617 heeft gepubliceerd. Deze kaart (de oudste kaart van de provincie op atlasformaat) toont drie belangstellingsgebieden van de heer Heidema. Dat zijn een gezicht op Deventer, waar hij burgemeester was: een beeld van de landinrichting van Overijssel, waar hij commissaris van de koning wordt, alsmede zijn geboortestad Groningen (die er nog juist op het randje bijpaste). In beeld en woord presenteert deze kaart Deventer als hoofdstad van Overijssel iets dat in 1617 nog wel kon worden gezegd, maar nu wat moeilijker valt waar te maken. 

Auteur is de dr. C.M. (Clemens) Hogenstijn, die na zijn pensionering als stadshistoricus van Deventer zich steeds meer op oude kaarten en hun makers is gaan toeleggen. Heel onlangs ontving hij de koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dit rijk geïllustreerde boek biedt volop kijk- en leesplezier voor iedereen die geïnteresseerd is in o.a. de geschiedenis van de stad Deventer. Het boek is vanaf vandaag te koop in de boekhandels. 

Vorig artikelWinnaar ondernemersvereniging Schalkhaar stempelactie
Volgend artikelJan des Bouvrie opent EXPO in Lebuïnuskerk
error: Content is beschermd!!!