DEVENTER – Het open weekeinde van de Stichting De IJssellinie wordt op zaterdag 7 en zondag 8 juli omlijst met extra activiteiten. In de omgeving van de hospitaalbunker op landgoed De Haere in Olst wordt vanaf 12.00 uur een Bofors 40L70-luchtdoelkanon opgesteld voor bezichtiging. Verder zijn zes tot acht originele militaire vrachtwagens van vrijwilligers present. Ten slotte maakt de re-enactmentgroep NVA (Nationale Volks Armee) zijn opwachting.

Deze Nederlandse militair-historische organisatie houdt de herinnering aan het omvangrijke leger van de DDR levend. De NVA had als motto ‘Für den Schutz der Arbeiter und Bauern Macht’. De reenactmentgroep draagt officiële Oost-Duitse uniformen en maakt gebruik van materiaal en voertuigen uit de tijd van de Koude Oorlog ‘aan gene zijde van het IJzeren Gordijn’. Het is de bedoeling de komende weken tijdens open dagen nog andere wapens te tonen die in de tijd van de IJssellinie (1950-1968) bij de NAVO in gebruik waren. De wapens behoren tot de Verzameling Grondgebonden Luchtverdediging op de huidige Nederlands-Duitse basis Vredepeel en worden beschikbaar gesteld aan de stichting.

Het tentoongestelde Bofors 40L70-luchtdoelkanon is een ontwerp van de Zweedse industriegroep Bofors. De exemplaren voor het Nederlandse leger werden in licentie gebouwd bij Bronswerk- Feijenoord. Het kanon deed van 1959 tot 2005 dienst in de Nederlands Landmacht en was van 1078 tot 2005 ook in gebruik bij de luchtmacht. Anno 2018 maken met name legers van Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen nog gebruik van de 40L70. Bij de verdediging van de IJssellinie tegen vliegtuigen speelde het Bofors-kanon een essentiële rol. Het wapen werd enige keren gemoderniseerd om met succes te kunnen optreden tegen de steeds snellere bommenwerpers van het Warschau Pact. Zo werden de vuursnelheid (300 granaten per minuut) en de effectieve dracht aangepast. Op de zogenoemde Terp-bunker bij de afslag Jan  Schamhartstraat in Olst waren drie opstelplaatsen voor een Bofors.

De open dagen van de Stichting De IJssellinie beginnen beide dagen om 12.00 uur. De laatste rondleiding vertrekt om 16.00 uur. Aanmelding vooraf is niet nodig.  Belangstellenden kunnen zich melden bij de hospitaalbunker.

Vorig artikelDJM bedrijfsdiensten viert 25 jarig jubileum
Volgend artikelLuchtalarm gaat kort af