DEVENTER – Deze week is het boek ‘Sodemieter toch op met de dood’ van de pers gerold. In dit 196 pagina’s tellende boek speelt auteur Richard Thannhauser uit Apeldoorn ongewild de hoofdrol. Want het is niet niks. Leven met uitgezaaide endeldarmkanker, die je uiteindelijk het leven gaat kosten. Journalist Richard Thannhauser kreeg eind vorig jaar de onheilstijding. De dokter is duidelijk na achttien weken chemo, een leveroperatie en endeldarmamputatie. ‘U zult overlijden aan de gevolgen van endeldarmkanker.’ Thannhauser heeft, nadat een tumor in zijn darm werd ontdekt, direct de pen ter hand genomen. De vele artsenbezoeken, de gevolgen van bestraling en chemo’s, de operaties en het vernietigende vonnis van de chirurg worden beschreven.

‘Als je te horen krijgt dat je endeldarmkanker hebt, is dat een schok’, zegt Thannhauser. ‘Op 21 september 2016 heb ik dit bericht gekregen en uit nadere onderzoeken blijkt dat de kanker is uitgezaaid naar de lever. Bestralingen, twee keer negen weken chemotherapie, een leveroperatie, amputatie van de endeldarm en plaatsen van een stoma.’

De behandelingen leidden niet tot het gewenste effect. ‘Bij controle in november 2017 blijkt dat de metastasen in de lever terug waren’, vervolgt Richard Thannhauser. De doktoren kunnen niets meer doen.  ‘Ik heb vanaf het moment dat kanker is geconstateerd gewerkt aan een boek. Het heeft mij goed geholpen bij het omgaan met de ziekte. Het boek geeft een inkijkje in hoe je leven op zijn kop staat als je ziek bent. De strijd, de emoties, het verdriet en de acceptatie van het onvermijdelijke. Dat ik accepteer. We moeten het ook niet groter maken. Iedereen gaat dood. Maar wat is dood?’

‘Sodemieter toch op met de dood. Dat is de titel die ik het boek heb gegeven. Want ook als je weet dat de dood je op de hielen zit, je moet er niet op gaan wachten. Blijf tot de laatste snik genieten van het leven… Ook al zijn er beperkingen. Dat zijn geen problemen, maar uitdagingen. Elke sombere dag is een verloren dag. Dus ik ga door met de dingen die ik het liefst doe. En ik haal er veel plezier uit.’

Het boek ‘Sodemieter toch op met de dood’ heeft Thannhauser in eigen beheer uitgegeven, dus het zal bij een beperkt aantal boekhandelaren te koop worden aangeboden. Het boek kost € 19,95 en wie het boek  bestelt, krijgt het na betaling toegestuurd.

Voor meer informatie: mail naar RThannhauser@kpnmail.nl

Vorig artikelUit de hoogte, van steltlopers tot buitentheaterspektakel
Volgend artikelDeventer op Stelten trekt 125.000 bezoekers