DEVENTER – De oever van de IJssel in Deventer kleurde dinsdagmiddag oranje; niet vanwege voetbal of een andere sport, maar door de oranje hesjes van de deelnemers van de schoonmaakactie aan de IJssel. Met een man (en vrouw) of vijftig is dinsdagmiddag 14 augustus de oever (aan de stadskant) grondig ontdaan van zwerfafval. Door de lage waterstand konden de noeste opruimers op plekken komen waar normaal gesproken niet gelopen kan worden.

 De actie is – omdat het water in de rivier zo laag staat – georganiseerd door de Deventer Schoon Familie en de afgelopen dagen is er via verschillende kanalen een oproep gedaan om mee te komen helpen; mét succes!

‘De opkomst was zelfs groter dan we hadden verwacht’, vertelt Renate Sluiseman van de Deventer Schoon Familie. ‘Het is nog vakantietijd in Deventer, dus dan is het lastig inschatten op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Maar naast een aantal vaste DSF-leden kwamen er ook spontaan bewoners die de oproep hadden gezien en een handje wilden helpen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee!’

Van de sluis tot aan de spoorbrug en verder…

De DSF zorgde voor veiligheidshesjes, grijpers en zakken. Daarmee kon iedereen aan de slag. Vele handen maken licht werk; in ongeveer anderhalf uur tijd liepen alle deelnemers van de Prins Hendrik Sluis naar de Spoorbrug en onderweg verzamelden ze al het zwerfafval dat ze tegenkwamen. Bij de Spoorbrug wachtte de DSF hen op met koffie, koek en limonade. Vanaf de jachthaven kwam een groep DSF-leden uit de Zandweerd die met enige regelmaat daar zwerfafval opruimt de vrijwilligers tegemoet. Ook van die kant is de oever dus zwerfafvalvrij.

Dat het advies om stevige schoenen aan te trekken bepaald niet overbodig was, bewezen de benen en de schoenen van een aantal van de opruimers: de modder zat hen tot aan de knieën!

Wijkploeg

Niet alleen vrijwilligers waren actief, ook een flink aantal medewerkers van Cambio/Circulus-Berkel was aanwezig om te helpen. Zij liepen mee met grijpers en zakken, maar reden ook met de auto’s mee om al het verzamelde afval af te voeren. Bovendien hebben zij een aantal fietswrakken die zichtbaar waren meegenomen. Renate: ‘Er liggen nog een paar fietswrakken waar we niet bij konden vandaag, maar we gaan even kijken hoe we dat oplossen. Opgeruimd staat immers netjes. Ik ben erg blij dat vandaag zoveel collega’s uit de wijken konden en wilden helpen. Die mix van bewoners, DSF-vrijwilligers en professionals maakt dat je heel veel kunt bereiken.’

Trots op het resultaat

‘We zijn heel blij met het resultaat’, aldus Renate. ‘En ik wil iedereen dan ook – namens de Deventer Schoon Familie – heel hartelijk bedanken voor de inzet. Het is super om te zien dat er in Deventer zo veel mensen actief willen zijn voor een schone leefomgeving. We zijn trots op alle mensen – vrijwilligers én collega’s – die vandaag hebben meegeholpen.’

Vorig artikelSluis Deventer blijft dicht
Volgend artikelMan zwaar mishandeld in Deventer