DEVENTER – De sluisdeuren van de haven in Deventer zijn per direct gesloten. Schepen kunnen voorlopig niet de haven in en uit. Dat is gebeurd op verzoek van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Hoe lang deze situatie duurt is afhankelijk van de waterstand in de IJssel.

Door de droogte is het waterpeil van de IJssel zeer laag, vandaag NAP+ 0,93 meter.

“De waterstand in de haven (en het Overijssels kanaal) is NAP +5,75 meter. Dit is een verschil van circa 4,82 meter. Dat verschil is groter dan waar de sluisdeuren voor zijn ontworpen. Daarom vullen we de sluis nu gedeeltelijk met water om het peilverschil terug te brengen. Om het peil in de sluis op niveau te houden, is schutten niet meer mogelijk. Door deze maatregel is de veiligheid voor het achterliggende gebied gewaarborgd”, laat de gemeente weten.

Als de sluisdeuren het begeven, dan stroomt de haven leeg en ook de achterliggende waterwegen tot aan Lemelerveld. Dat heeft zeer ernstige gevolgen, voor velen in het gebied.

Vorig artikelWeerbericht dinsdag
Volgend artikelGilde Deventer-Seniorweb vergroot computerkennis