DEVENTER – Voor het eerst in maanden valt er vandaag een grote hoeveelheid regen. Op verschillende plekken in Overijssel kan dat leiden tot wateroverlast. Spelen in waterplassen lijkt misschien leuk, maar het brengt ook risico’s met zich mee.

“Met het fietsje door de grote plassen op straat. Dat is voor kinderen natuurlijk heel aantrekkelijk”, weet Klaas Jansen van Waterschap Drents Overijsselse Delta. “Maar pas hier mee op. Want de riolen kunnen het mogelijk niet aan en dan wordt het vermengd met rioolwater. Wie ermee in contact komt heeft kans op gezondheidsklachten. Denk aan diarree, overgeven, keelpijn of huidklachten.”

Het waterschap en de GGD adviseren om contact met water zoveel mogelijk te vermijden. Als dat wel gebeurt moeten handen goed gewassen worden of een douche worden genomen.

Straten blank
De kans is groot dat op meerdere plaatsen in de provincie de straten vandaag blank komen te staan. De voorspellingen zijn dat er zoveel water valt, dat de riolering het niet allemaal tegelijk kan verwerken.

“Iedereen kan z’n steentje bijdragen om wateroverlast te beperken”, aldus Jansen. “Zorg bijvoorbeeld dat putten in de straat niet vol zitten met bladeren. Dat blokkeert de doorstroming van het water. Maar ondanks de maatregelen moeten we accepteren dat de straten blank kunnen staan na een fikse plensbui.”

Watertekort
De hoeveelheid regen die verwacht wordt, is nog onvoldoende om het watertekort aan te vullen. Jansen: “Ik kan me voorstellen dat mensen dat denken. Maar er is de afgelopen periode zo weinig gevallen, dat het echt nog maanden gaat duren voordat de hoeveelheid water weer op peil is.”

Het waterschap verzoekt iedereen om nog steeds zuinig met water om te gaan.

Vorig artikel“Doet het nog iets met ons dat de helft van de kerken de deuren sluit?”
Volgend artikelComputercafé Diepenveen vrijdag 07 september