TERUG NAAR DE NATUUR
In de natuur kom je tot rust. Het is dus geen gekke gedachte om ook voor uw laatste rustplaats een plek midden in de natuur te kiezen. Onder de bomen of in het open veld, ver van de stad en het verkeer. Maar wat zijn de voor- en nadelen eigenlijk?

NATUURBEGRAVEN VS. REGULIER BEGRAVEN
De verschillen tussen een natuurbegraafplaats en een reguliere begraafplaats zijn groot. Een natuurbegraafplaats ziet er eigenlijk niet uit als een begraafplaats, eerder als een natuurgebied. Het heeft een open karakter, er staan geen hekken omheen, je ziet geen rijen graven en de graven worden gemarkeerd met een boom of een zwerfkei. Soms hebben de graven helemaal geen markering. Wie de begraafplaats bezoekt heeft het idee in het bos of over de hei te wandelen. De sfeer die soms op een begraafplaats hangt is hier afwezig.

HET KOSTENPLAATJE
De kosten voor een natuurgraf kunnen, afhankelijk van de begraafplaats en de plek, oplopen tot zo’n € 15.000. Dat is weliswaar flink hoger dan de kosten voor een regulier graf, maar op de meeste begraafplaatsen zijn deze kosten wel eenmalig. U koopt een eeuwigdurend grafrecht, nabestaanden worden niet na een aantal jaar geconfronteerd met de vraag of zij de grafrechten willen verlengen en bovendien bespaart u op de kosten van een grafmonument. Daarnaast is onderhoud aan het graf niet nodig of zelfs verboden, omdat de natuur haar gang moet kunnen gaan.

GROENE KEUZES
Passend bij het karakter van een natuurbegraafplaats, moeten er voor de uitvaart ‘’groene’’ keuzes gemaakt worden. Zo moet de kist van biologisch afbreekbaar materiaal zijn, zoals onbehandeld hout, maar een lijkwade is ook een optie. Eventuele attributen die bij de overledene worden gelegd moeten van natuurlijke materialen zijn gemaakt.

AFSCHEIDSCEREMONIE
De afscheidsceremonie kan meestal gewoon op de natuurbegraafplaats zelf worden gehouden. Op sommige begraafplaatsen is een klein kapelletje of openluchttheater, maar er zijn ook begraafplaatsen waar de ceremonie alleen in de open lucht plaatsvinden. Daar kan dan meestal geen muziek worden gedraaid.

BEWEEGREDENEN
Nabestaanden kunnen er moeite mee hebben: een graf zonder monument, soms zelfs zonder enig herkenningspunt. Ze mogen ook niets op het graf zetten om uiting te geven aan hun rouw. Geen foto, geen kaarsje, geen bloemen: niets dat niet van nature in het gebied voorkomt. Vertel uw nabestaanden duidelijk wat uw beweegredenen zijn om voor een natuurbegraafplaats te kiezen en ze zullen de consequenties makkelijker aanvaarden.

Alexander IJsendorn (39) is uitvaartleider bij Herman Bakker Uitvaartzorg in Deventer. Maandelijks schrijft hij over hetgeen hij meemaakt. Soms informatief, soms met een lach, soms met traan, maar altijd persoonlijk!

Vorig artikelWeerbericht woensdag
Volgend artikelHoeveel miljonairs wonen er in Deventer?