De mixed zone is een soort Twilightzone tussen het voetbal en de echte wereld. Toen ik zo’n 14 jaar oud was liep ik er dagelijks rond met de trainingen en op wedstrijddagen ‘gewapend’ met mijn Paniniboek. Wat heb ik veel handtekeningen van voetballers gescoord! Iedereen was even vriendelijk, allemaal vonden ze het eigenlijk wel mooi. Ik keek er mijn ogen uit. Het stonk er muf, naar zweet en modder. Tegenwoordig ben er wekelijks te gast en spreek dan met enkele Eagles spelers en de trainer. Ik loop direct na afloop van het duel van de perstribune naar beneden naar de mixed zone. Een ruime en schone ruimte waar TV, radio en schrijvende pers zich verzamelen. Ik meld mij bij de perschef, hij noteert de namen van betrokkenen die geïnterviewd gaan worden. Langzaamaan hobbelen de spelers dan naar de persmuskieten en doen hun relaas van het duel.
Andere spelers schurken dan soms bij elkaar, hebben een telefoongesprek met het thuisfront of babbelen met elkaar over uiteenlopende zaken. Ze wanen zich veilig maar er is altijd wel een luisterend oor. Toch ontsnappen er nauwelijks van dat soort verhalen uit de ‘magische’ mixed zone, als een ongeschreven wet. Ik bouw in die zone wel een soort van band op met de groep. Men vertrouwt mij, op zoek naar quotes ben ik niet, ik ben op zoek naar het echte verhaal.
Zo zijn er praters en denkers, spelers die makkelijk babbelen en ‘flapuiten’. Maar ook jongens die korte antwoorden geven. Afhankelijk van de wedstrijd en de prestaties wil de pers veelal dezelfde hoofdrolspelers spreken, meestal probeer ik dat juist te doorbreken. Daardoor hoor je een ander verhaal, en dat boeit mij juist. Niet alle stadions kennen een ruime mixed zone zoals De Adelaarshorst. Zo interviewde ik al eens spelers in een kleedkamer, in een keuken of op de trap naar boven. Zeker in de eerste divisie is het soms behelpen geblazen. Mij maakt het niets uit, sterker nog, ik hou wel van dat kneuterige. Het leventje in de mixed zone houdt pas op als de vrijwilliger de deur van de kleedkamer heeft bereikt met zijn emmer sop, dan wordt er afgesloten en kan iedereen naar huis.

Vorig artikelMisschien geen wedstrijd van GAE aanstaande vrijdag
Volgend artikelThierry Baudet presenteert plannen in Deventer