maandag, 22 juli 2024
FOTO: Bibliotheek Deventer

Nieuwe bibliotheek opent op 27 september

DEVENTER – De nieuwe bibliotheek aan de Stromarkt gaat 27 september open voor publiek. Om 14.00 uur wordt het startschot gegeven voor vier openingsdagen vol activiteiten voor jong en oud.

Samen met de gemeente, architecten en bouwers werkte de bibliotheek aan een marktplaats van kennis en inspiratie voor iedereen. “De ambitie is dat bezoekers naar de bibliotheek komen voor innovatieve activiteiten, inspirerende workshops, lezingen en presentaties, maar ook voor de architectuur en de Deventer erfgoedstukken van de Athenaeumbibliotheek” vertelt directeur Alice van Diepen. “En natuurlijk blijft de bibliotheek dé plek van en voor het boek. Want wat zijn we zonder boeken? Wat zijn we zonder verhalen?”

Een spoor van boeken

Daarom vormen de boekenkasten het spoor om de bibliotheek te ontdekken. De ontdekkingstocht langs de kasten voert door het hele gebouw, langs loungeplekken, studieplekken, stilteruimtes en naar het dakterras met een adembenemend uitzicht. Onderweg kom je ook bij de pleinen: open ruimtes om samen creatief te creëren met hoofd en handen, om te spelen, experimenteren, leren, uitvinden en ontdekken. In de Proosdij zijn bijzondere Deventer erfgoedstukken van de Athenaeumbibliotheek te bewonderen.

Programma openingsdagen

Van 27 tot en met 30 september heeft de bibliotheek een bomvol programma. Er valt door het hele gebouw van alles te beleven, vooral op de vier pleinen waarvan elk een andere focus heeft.

Het Marktplein op de begane grond is de plek voor ontmoeting en debat. Hier vertellen Deventenaren hun bijzondere verhaal in ‘Dit is mijn leven’. Ook treden er diverse koren op.

Spelend leren en lezen voor kinderen is de focus van het Speelplein op de eerste verdieping. Kinderen gaan op yoga-avontuur met een prentenboek, leren schrijven als een monnik en maken met krijt, stift en oude boeken gedichten in een kunstwerk. Er worden verhalen voorgelezen en er wordt muziek gemaakt. En speciaal voor de opening is er een mini-escaperoom van Dummie de Mummie. Anthony Kleinepier maakte een speelkunstwerk; een Nederlands rivierenlandschap met rietstengels, dijken en water. Je kunt erin spelen, liggen of zitten, want dat mag allemaal.

Op dezelfde verdieping is het Basisplein te vinden dat gericht is op het ontwikkelen van basisvaardigheden als taal, rekenen en internetten. Tijdens de opening zijn er taalspellen, kun je samen je levensverhaal schrijven en oefenen achter de computer met de basis van internet.

Het Innovatieplein is op de bovenste verdieping. Daar kun je 21e eeuwse vaardigheden opdoen zoals programmeren en ze gelijk inzetten als je aan de slag gaat met innovatieve machines. Je kunt een naambordje ontwerpen en lasersnijden, leren programmeren met Makey Makey, een tas bedrukken met de vinylpers of kennis maken met robotica door de Ozobot.

In de kelder van het gebouw zijn het theater en de huiskamerbioscoop te vinden. Daar zijn verschillende theater- en muziekvoorstellingen zoals ‘Hakim op z’n best’, ‘Hieronymus Haakmat’ en ‘La Victoire en Chantant’. Elke dag draaien er verschillende films in de bioscoop.

Nog steeds bibliotheek

De bibliotheek is ook gewoon open voor alledaags gebruik. De leestafel is beschikbaar voor het lezen van de actuele kranten. Er zijn ruim 400 werkplekken. Internet is weer helemaal gratis op de publieke pc’s. Koffie en iets te eten is te bestellen bij horeca Oscar. En natuurlijk de boeken, die kun je vanaf de 27e weer inleveren, uitzoeken en uitlenen op de nieuwe locatie.

Vorig artikelGA Eagles onderuit tegen Jong AZ
Volgend artikelVeel publiek bij Rommelmarkt Averlo
error: Content is beschermd!!!